Ergonomija v kuhinji poskrbi za zdravo hrbtenico in prijetno kuhanje

Ergonomiji na delovnem mestu se pozornost posveča že dolgo, saj dokazano poveča produktivnost ter izboljša počutje zaposlenih. Na žalost pa pogosto pozabimo na ergonomijo doma, četudi ravno v domačem okolju preživimo ogromno časa in je zato ta še kako pomembna.

K sreči se tega zaveda vedno več ljudi, zato v zadnjem času postaja vse pomembnejša tudi ergonomija v kuhinji. S pravo ergonomijo je namreč kuhanje užitek. Posledično tako tudi med kuhanjem poskrbimo za prijetno počutje in hkrati zmanjšamo stres med delom, vse to pa se seveda odraža tudi v rezultatu – v okusni hrani.

Ste o ergonomiji v kuhinji začeli razmišljati tudi vi, saj načrtujete (novo) kuhinjo ali pa se zgolj sprašujete, če je vaša trenutna ureditev ergonomska? Berite dalje in odkrijte, kaj pomeni ergonomija v kuhinji!

Zakaj je ergonomija v kuhinji tako pomembna?

Se sprašujete, kaj ergonomija v kuhinji dejansko pomeni? To pomeni, da poskrbite za zasnovo kuhinje, ki bo čim bolj prilagojena vam – vaši telesni višini, temu ali ste desničar ali levičar, morebitnim fizičnim težavam ali omejitvam in tako dalje. Kuhinja, ki je zasnovana ergonomično, prinaša namreč zelo veliko prednosti.
  • Prepreči, da bi imeli zaradi dela v kuhinji fizične bolečine v izpostavljenih delih telesa, kot so hrbtenica, vrat in ramena.
  • Poskrbi za večjo produktivnost. Omogoča namreč prilagojeno razporeditev kuhinjskih elementov in omaric ter aparatov.
  • Prepreči nelagodje pri vsakdanjih kuhinjskih opravilih.
  • Pravilno zasnovana kuhinja bo poskrbela, da boste med pospravljanjem in predvsem kuhanjem bolj uživali.
  • V njej bo lažje sodelovalo več oseb – saj veste, kako zabavno je skupno kuhanje.
  • Med delom bo težje prišlo do različnih nezgod.
  • Med delom v kuhinji boste manj pod stresom.
  • Ker boste imeli več veselja do kuhanja, boste tudi hitreje napredovali pri kulinaričnih sposobnostih.
  • Manj boste živčni, če boste morali skuhati kosilo za več ljudi.
  • Ker boste med kuhanjem bolj uživali, bo tudi vaša hrana okusnejša.
  • Ne nazadnje pa bo tako zasnovana kuhinja poskrbela, da boste imeli lepšo telesno držo ter preprečila bolečine, ki bi morda nastale med delom.
ergonomija-v-kuhinji-4.png

Kaj je potrebno imeti v mislih pri zasnovi ergonomske kuhinje?

Pri oblikovanju ergonomske kuhinje so v ospredju potrebe uporabnika. Ne gre namreč za univerzalni pojem, saj je bistvo ergonomsko zasnovane kuhinje, da je prilagojena posamezniku in mu tako olajša delo. Preden se lotite načrtovanja ergonomsko zasnovane kuhinje, tako premislite o ključnih vprašanjih.
  • Ste levičar ali desničar?
  • Ali obstajajo težave z mobilnostjo, ki zahtevajo dodaten prostor ali nižje delovne površine?
  • Kakšen slog kuhinje želite imeti?
Bistvo ergonomske zasnove je torej upoštevanje svoje višine, mobilnosti in fizičnih omejitev ter hkrati upoštevanje želja o slogu in videzu kuhinje.
Bela kuhinja

Pri delovnih višinah upoštevajte svojo višino

V kuhinji je zaradi obdelave živil, delovanja številnih naprav in kuhanja pogosto zelo vroče. Pri tem različne aktivnosti bremenijo naše telo na različne načine. Da bi se na to ustrezno odzvali in preprečili težave s hrbtenico ter sprostili napetosti, je potrebno razmisliti o pravilni delovni višini. Slednjo uravnavamo glede na telesno višino osebe, ki dela v kuhinji. Idealna možnost narekuje, da je pri pravokotni drži rok približno 15 centimetrov prostora med komolcem in delovno višino. Na ta način zaščitimo sklepe in prihranimo energijo.

Za osebe manjše rasti je tako priporočljivo izbrati delovne površine, ki v višino merijo nekoliko manj. Ravno nasprotno je pri osebah, ki v višino merijo več. Prav tako je postavitev kuhinjskih elementov pri visokih osebah postavljena višje, saj ti lažje dosežejo vrh police oz. elementov.

Sicer pa je to, kako visoke naj bodo delovne površine, odvisno tudi od dela, ki ga posameznik opravlja v kuhinji. Raziskave s področja ergonomije kuhinje so namreč pokazale, da je za pripravo hrane, pomivanje in kuhanje dobro izbrati različne višine delovnih površin.
  • Za kuhanje je optimalno izbrati višino v obsegu 800—850 mm.
  • Za pripravo hrane je optimalna višina 850—900 mm.
  • Pri čiščenju naj se višina pulta giblje med 900 in 950 mm.
  • Kuhalna plošča mora biti pozicionirana nižje od pomivalnega korita, saj s tem olajša gospodinjska opravila.
  • Priporočljiva višina za enostavno doseganje elementov se giblje med 650 mm in 1500 mm. V to linijo vključite še hladilnik, pečico, jedilni pribor in posodo – tako bodo vsi pripomočki vedno pri roki.
Lesena kuhinja

Kako poskrbeti za ergonomijo v kuhinji?

Ergonomska kuhinja bo v prvi vrsti prilagojena vašim fizičnim lastnostim in potrebam, če boste malo bolj premišljeni, pa boste pri tem brez težav upoštevali tudi svoj slog. Da bi bila kuhinja resnično dobro ergonomsko zasnovana, morate pri tem upoštevati nekatere smernice, ki vam jih bomo na tej točki le predstavili, nekoliko nižje pa podrobneje razložili.
  • Izberite delovne višine, ki ščitijo hrbet.
  • Med načrtovanjem imejte v mislih delovni trikotnik. Več o tem, kaj to sploh je, vam povemo nekoliko kasneje.
  • Pri ergonomiji kuhinje upoštevajte ali ste desničar ali levičar.
  • Ergonomsko razporedite kuhinjske aparate.
  • Pozornost namenite postavitvi zgornjih in spodnjih kuhinjskih omaric.
  • Poskrbite za dobro organiziranost dodatkov.
  • Pomemben del ergonomske kuhinje je tudi osvetlitev.

Višina kuhinjskega pulta je ključna

Temeljna dejavnika pri načrtovanju in oblikovanju kuhinje po meri sta funkcionalnost in estetski videz. Funkcionalnost je odvisna predvsem od višine kuhinjskega pulta.

Ker je po izračunih povprečen uporabnih dokaj visok, je standardna višina kuhinjskega pulta 850—950 mm. V vsakem primeru pa popolna višina kuhinjskega pulta za stoječo osebo zavisi od položaja komolcev ob ohranjanju zdrave drže. Z dlanmi navzdol na pultu naj bodo komolci naslonjeni s podlakti pod kotom 45 stopinj od površine.

Če ste torej višji ali nižji od povprečja, se izognite standardni višini kuhinjskega pulta in namesto tega izberite višino prilagojeno vam.

Primerno zasnovan delovni trikotnik prihrani čas in energijo

Naj gre za dvovrstno kuhinjo, kuhinjski otok ali kuhinjo oblike L – ergonomsko dobro načrtovana kuhinja je vedno sestavljena po principu trikotnika “pomivalno korito – štedilnik – hladilnik”. To postavitev imenujemo »trikotnik«, saj omenjeni elementi med seboj tvorijo stranice trikotnika.

Tako imenovani delovni trikotnik se nanaša na poti v kuhinji, ki jih med pripravljanjem obrokov najpogosteje prehodite. Za svobodno gibanje in preprečevanje prostorske stiske na eni ter kratke delovne poti na drugi strani, je priporočljiv optimalni razmik med omenjenimi točkami nekje med 100 in 120 centimetri.

Različna zasnova kuhinje glede na to ali ste levičar ali desničar? Tudi to se da!

Ste vedeli, da lahko kuhinjo prilagajate glede na to, ali ste levičar ali desničar? Tovrstna razporeditev kuhinjskega pohištva bo olajšala vaše kuhanje in se prilagodila smeri gibanja.
Pri prilagajanju kuhinje glede na dominanto roko je potrebno paziti, da elemente razporejamo v določenem vrstnem redu, ki je odvisen tudi od zaporedja dejanj. Desničarji naj bi razporedili elemente ergonomske kuhinje od leve proti desni takole:
  • najbolj levo naj bosta shramba in hladilnik,
  • nato naj sledi delovna površina, ki je namenjena pripravi hrane.
  • Sledi glavna delovna površina, denimo kuhinjski pult,
  • ter za tem kuhališče.
  • To naj se zaključi z odstavno površino, ki vodi do prostora za serviranje.
Pri levičarjih naj bi bil vrstni red ravno obraten.
Moderna bela kuhinja
Moderna bela kuhinja

Ni vseeno, kam postavite kuhinjske aparate

Pomembno je tudi, kako in kam postavite kuhinjske aparate. Optimalna postavitev namreč omogoča enostaven potek dela in varuje vašo hrbtenico.

Priporočljivo je, da je predel za kuhanje postavljen nekoliko nižje, saj lahko na ta način brez večjega napora dosežete tudi večje lonce. Pomivalno korito, pečica, pomivalni stroj, parna pečica, hladilnik in mikrovalovna pečica pa naj bodo vgrajeni nekoliko višje. Za idealno velja namestitev v višini dosega rok, kar omogoča udobno uporabo brez sklanjanja ali iztegovanja.

Kje naj bodo kuhinjske omarice?

Za doseg zgornjih omaric naj ne bi imeli več kot 35 centimetrov nad lastno telesno višino. Za spodnje omarice je ergonomsko gledano smiselno izbrati izvlečne omare s polnimi izvleki, s čimer preprečimo nepotrebno sklanjanje.

Mehko in tiho zapiranje ter posebni sistemi odpiranja, s katerimi se lahko omare odpirajo zgolj z rahlim pritiskom, dodatno olajšajo delo v kuhinji in prihranijo vašo energijo.
ergonomija-v-kuhinji-5.png

Kaj pa kuhinjski pripomočki?

Ste tudi vi navdušeni, če so kuhinjski pripomočki in sestavine na dosegu roke? To je odvisno od dobre organiziranosti omar ter izvlečnih elementov. Z dovršeno zasnovanimi predali, vrtljivimi izvleki in podobnimi pripomočki bo vse na dosegu rok, saj vam za to, da boste prišli do posode in pripomočkov, ki so običajno skriti bolj zadaj, ne bo potrebno brskati po notranjosti omare, obenem pa boste prostor v vaši kuhinji optimalno izkoristili. Toda pozor: tudi pri pospravljanju kuhinjskih pripomočkov je potrebno upoštevati ergonomske vidike.

Priporočljivo je, da se težji predmeti ne shranjujejo nad višino ramenskih sklepov – bolj prijazno do hrbta bodo spravljeni v spodnjih omaricah. Dodatki, kot sta kuhalnica in obračalka – torej vse, kar pogosto potrebujete – lahko odložite na letev za kuhinjske pripomočke na zadnji steni kuhinjske niše. S tem omogočite enostaven dostop in prihranite čas.

Ne smemo pozabiti na primerno osvetlitev

Eden ključnih dejavnikov pri ergonomiji v kuhinji je tudi osvetlitev delovnega prostora. Pri tem je posebej pomembna premišljena namestitev svetil, ki poskrbi, da se izognete lastni senci na delovnih površinah.

Da bi bila svetloba kar najbolj enakomerna, uporabite različne vire osvetljevanja. Na stropu kombinirajte vgradne in viseče luči. Slednje uporabite v središču prostora. Če je vaša kuhinja večja, lahko dodate tudi stenske luči. Še posebej, če imate veliko odprtih polic in omar. Z lučmi pa lahko dopolnite tudi notranjost omaric in predalov ter s tem poskrbite, da boste lažje našli tisto, kar boste iskali.

Če vas zanima več o primerni osvetlitvi jedilnice, pa preverite članek.

Zaključek

Ko boste želeli poskrbeti za ergonomijo v kuhinji, bodite pozorni na različne vidike zasnove. Izjemno pomembna je višina kuhinjskega pulta, ki naj bo prilagojena vaši telesni višini. Popolna višina kuhinjskega pulta za stoječo osebo zavisi od položaja komolcev ob ohranjanju zdrave drže. Z dlanmi navzdol na pultu naj bodo komolci naslonjeni s podlakti pod kotom 45 stopinj od površine.

Pri postavitvi elementov upoštevajte tudi različne višine le-teh glede na posamezno opravilo. Kuhališče naj bo nekoliko nižje od pulta in predela, kjer boste pripravljali hrano.

Premislite tudi o višini kuhinjskih omaric – tako spodnjih kot zgornjih. Za doseg zgornjih omaric naj ne bi imeli več kot 35 centimetrov nad lastno telesno višino. Za spodnje omarice je ergonomsko gledano smiselno izbrati izvlečne omare s polnimi izvleki, s čimer preprečimo nepotrebno sklanjanje.

“Pomivalno korito – štedilnik – hladilnik” tvorijo delovni trikotnik. Za svobodno gibanje in preprečevanje prostorske stiske na eni ter kratke delovne poti na drugi strani, je priporočljiv optimalni razmik med omenjenimi točkami nekje med 100 in 120 centimetri. Misli pa velja nameniti tudi primerni osvetlitvi. Pri tej kombinirajte več virov svetlobe.

Z ergonomijo v kuhinji je kot pri kuharskem receptu – če vnaprej načrtujete in upoštevate najpomembnejše napotke, potem bo končni rezultat odličen.
Preberite še nasvete za lažjo organizacijo jedilnice in ne spreglejte Lesninine ponudbe kuhinj.

Najpomembnejše točke in napotke bomo z veseljem podrobneje pojasnili na brezplačnem svetovalnem razgovoru z Lesnininimi strokovnjaki. Skupaj bomo poiskali rešitve, posebej prilagojene vašim potrebam, in poiskali ustrezen način načrtovanja. Izpolnite obrazec in se dogovorite za termin s svetovalcem.