Ergonomija v kuhinji – za zdravo hrbtenico
Ste prepričani, da pri kuhanju ne ogrožate svojega zdravja?
Ergonomija je ključnega pomena pri načrtovanju pohištva, saj poskrbi za prilagoditev posameznikovim potrebam in zmogljivostim. Ker se uporabniki razlikujejo po višini, je smiselno kuhinjo oblikovati po merah prostora in željah posameznika.
Ergonomija v kuhinji omogoča prilagojeno razporeditev kuhinjskih elementov in omaric ter aparatov, s čimer razbremeni pritisk v izpostavljenih delih telesa (hrbtenica, vrat, ramena) in prepreči nelagodje pri vsakdanjih kuhinjskih opravilih. Za pravilno telesno držo in preprečevanje bolečin v vratu ali hrbtenici poskrbi ustrezna razporeditev kuhinjskih elementov in aparatov.
Ergonomija je ključnega pomena pri načrtovanju pohištva, saj poskrbi za prilagoditev posameznikovim potrebam in zmogljivostim. Ker se uporabniki razlikujejo po višini, je smiselno kuhinjo oblikovati po merah prostora in željah posameznika.
Ergonomija v kuhinji omogoča prilagojeno razporeditev kuhinjskih elementov in omaric ter aparatov, s čimer razbremeni pritisk v izpostavljenih delih telesa (hrbtenica, vrat, ramena) in prepreči nelagodje pri vsakdanjih kuhinjskih opravilih. Za pravilno telesno držo in preprečevanje bolečin v vratu ali hrbtenici poskrbi ustrezna razporeditev kuhinjskih elementov in aparatov.
Upoštevajte svoje potrebe in navade
Pri oblikovanju ergonomske kuhinje so v ospredju potrebe uporabnika. Preden se lotite načrtovanja, premislite o ključnih vprašanjih. Ste levičarji ali desničarji? Ali obstajajo težave z mobilnostjo, ki zahtevajo dodaten prostor ali nižje delovne površine? Ste vedeli, da prilagoditve ne pomenijo odpovedovanja slogu in da se lahko marsikatera prilagoditev zapakira v zanimiv slog? Bistvo ergonomske zasnove je upoštevanje svoje višine, mobilnosti in fizičnih omejitev.

- Za osebe manjše rasti je priporočljivo izbrati delovne površine, ki v višino merijo nekoliko manj. Ravno nasprotno je pri osebah, ki v višino merijo več. Prav tako je postavitev kuhinjskih elementov pri visokih osebah postavljena višje, saj ti lažje dosežejo vrh police oz. elementov.
- Ste vedeli, da lahko kuhinjo prilagajate glede na to, ali ste levičar oz. desničar? Tudi to je mogoče. Tovrstna razporeditev kuhinjskega pohištva bo olajšala vaše kuhanje in se prilagodila smeri gibanja.
Pravilna nastavitev delovne površine, ki ustreza invalidnim ali starejšim osebam, sledi osnovnim pravilom, ob tem pa je potrebno razmisliti še o načinu gibanja. Tako je v tem primeru dobro izbrati predale, ki se z lahkoto odpirajo in zapirajo, ter pomivalna korita, ki omogočajo, da boste lažje dosegli kuhinjske pripomočke. Dodaten prostor za shranjevanje zahteva tudi zmanjšanje dosega višine. Osredotočite se na svoje potrebe in poskrbite, da bo kuhinja kar se da funkcionalna.

Nasveti o višini kuhinjskega pulta
Višina delovnega pulta in postavitev gospodinjskih aparatov sta ključnega pomena za zdravo hrbtenico in dobro počutje. Pri postavitvi je smiselno upoštevati uporabnikove navade tako levičarjev kot desničarjev, saj je postavitev od leve proti desni nekoliko preveč svojevrstna.
Temeljna dejavnika pri načrtovanju in oblikovanju kuhinje po meri sta funkcionalnost in estetski videz. Funkcionalnost je odvisna od višine kuhinjskega pulta. Ker je po izračunih povprečen uporabnih dokaj visok, je predvidena optimalna višina pulta 850—950 mm. Popolna višina kuhinjskega pulta za stoječo osebo zavisi od položaja komolcev ob ohranjanju zdrave drže. Z dlanmi navzdol na pultu naj bodo komolci naslonjeni s podlakti pod kotom 45 stopinj od površine.
Raziskave s področja ergonomije kuhinje so pokazale, da je za pripravo hrane, pomivanje in kuhanje dobro izbrati različne delovne površine pultov. Za kuhanje je optimalno izbrati višino v obsegu 800—850 mm, za pripravo hrane je optimalna višina 850—900 mm, pri čiščenju pa naj se višina pulta giblje med 900 in 950 mm.
Kuhalna plošča mora biti pozicionirana nižje od pomivalnega korita, saj s tem olajša gospodinjska opravila. Priporočljiva višina za enostavno doseganje elementov se giblje med 650 mm in 1500 mm. V to linijo vključite še hladilnik, pečico, jedilni pribor in posodo – tako bodo vsi pripomočki vedno pri roki.
Temeljna dejavnika pri načrtovanju in oblikovanju kuhinje po meri sta funkcionalnost in estetski videz. Funkcionalnost je odvisna od višine kuhinjskega pulta. Ker je po izračunih povprečen uporabnih dokaj visok, je predvidena optimalna višina pulta 850—950 mm. Popolna višina kuhinjskega pulta za stoječo osebo zavisi od položaja komolcev ob ohranjanju zdrave drže. Z dlanmi navzdol na pultu naj bodo komolci naslonjeni s podlakti pod kotom 45 stopinj od površine.
Raziskave s področja ergonomije kuhinje so pokazale, da je za pripravo hrane, pomivanje in kuhanje dobro izbrati različne delovne površine pultov. Za kuhanje je optimalno izbrati višino v obsegu 800—850 mm, za pripravo hrane je optimalna višina 850—900 mm, pri čiščenju pa naj se višina pulta giblje med 900 in 950 mm.
Kuhalna plošča mora biti pozicionirana nižje od pomivalnega korita, saj s tem olajša gospodinjska opravila. Priporočljiva višina za enostavno doseganje elementov se giblje med 650 mm in 1500 mm. V to linijo vključite še hladilnik, pečico, jedilni pribor in posodo – tako bodo vsi pripomočki vedno pri roki.

Osvetlitev
Eden ključnih dejavnikov pri ergonomiji kuhinje je tudi osvetlitev delovnega prostora. Najpogosteje so svetila vgrajena v viseče omare in police. Pri tem je posebej pomembna premišljena namestitev svetil, ki poskrbi, da se izognete lastni senci na delovnih površinah. Več o primerni osvetlitvi jedilnice lahko preberete v članku.
Preberite še nasvete za lažjo organizacijo jedilnice in ne spreglejte Lesninine ponudbe kuhinj.
Preberite še nasvete za lažjo organizacijo jedilnice in ne spreglejte Lesninine ponudbe kuhinj.