€ 179,99
Intervju z mojstrom za žare: keramični žari
Najnovejši hit na področju žarov so gotovo keramični žari. Čeprav je na prvi pogled morda žar prej videti kot manjša vesoljska ladja, svoj sloves vrhunske opreme za kulinariko vsekakor upravičuje.
Veliko truda je bilo namreč vloženega v izbor kakovostnih materialov in razvoj tehnologije, ki omogoča peko pod posebnimi pogoji, zaradi katerih lahko na keramičnem žaru pripravljate skoraj vse. In pri tem delujete res mojstrsko.
Zakaj postajajo keramični žari tako priljubljeni, nam je v intervjuju povedal tudi Lesninin mojster za žare.
Veliko truda je bilo namreč vloženega v izbor kakovostnih materialov in razvoj tehnologije, ki omogoča peko pod posebnimi pogoji, zaradi katerih lahko na keramičnem žaru pripravljate skoraj vse. In pri tem delujete res mojstrsko.
Zakaj postajajo keramični žari tako priljubljeni, nam je v intervjuju povedal tudi Lesninin mojster za žare.
Preskoči odsek






Kaj je torej tisto, zaradi česar postajajo keramični žari hit?
Izjemna prednost keramičnega žara je njegova sposobnost vzdrževanja temperature in vlage. Keramična stena žara je namreč debela kar 3 cm, kar pomeni, da lahko pridobljeno temperaturo ohranja kar 6 ur. V tem času lahko spečemo marsikaj.
Izjemna prednost keramičnega žara je njegova sposobnost vzdrževanja temperature in vlage. Keramična stena žara je namreč debela kar 3 cm, kar pomeni, da lahko pridobljeno temperaturo ohranja kar 6 ur. V tem času lahko spečemo marsikaj.

Na primer?
No, seveda je pri žaroljubcih najbolj priljubljeno meso vseh vrst: od zrezkov do večjih kosov mesa, v njem pa lahko spečete recimo tudi kar celega piščanca. Pa zelenjavo vseh vrst, tudi kruh, druge jedi iz testa in celo pico … Potem pa je tu še dimljenje, ki da jedem prav posebno aromo.
No, seveda je pri žaroljubcih najbolj priljubljeno meso vseh vrst: od zrezkov do večjih kosov mesa, v njem pa lahko spečete recimo tudi kar celega piščanca. Pa zelenjavo vseh vrst, tudi kruh, druge jedi iz testa in celo pico … Potem pa je tu še dimljenje, ki da jedem prav posebno aromo.

Kako pa s keramičnim žarom dimimo?
Dimljenje jedi poteka proti koncu njene priprave. Za dimljenje se uporabljajo pelete, ki so lahko iz različnih vrst lesa, vsaka vrsta pa bo dala hrani svoj pečat. Nekje 6 - 7 min pred koncem peke pelete potisnemo skozi odprtino na žaru in dimljenje se začne. Lahko pa se odločimo za dimljenje s pomočjo sekancev, ki pa jih moramo predčasno za 20 minut pomočiti v vodo in nekaj minut pred koncem dodati oglje. Pri obeh načinih v žaru ustvarimo dim, ki da mesu dimljeno aromo.
Dimljenje jedi poteka proti koncu njene priprave. Za dimljenje se uporabljajo pelete, ki so lahko iz različnih vrst lesa, vsaka vrsta pa bo dala hrani svoj pečat. Nekje 6 - 7 min pred koncem peke pelete potisnemo skozi odprtino na žaru in dimljenje se začne. Lahko pa se odločimo za dimljenje s pomočjo sekancev, ki pa jih moramo predčasno za 20 minut pomočiti v vodo in nekaj minut pred koncem dodati oglje. Pri obeh načinih v žaru ustvarimo dim, ki da mesu dimljeno aromo.

Žar doseže zelo visoke temperature, tudi med 100 – 400 stopinj. Kdaj to potrebujemo?
Visoke temperature so koristne pri pripravi raznih rostbifov (ledja govedine), rib-eye zrezkov (bržolni zrezek argentinskega goveda), ter pri pripravi morskih jedi kot so npr. kozice ali losos.
Visoke temperature so koristne pri pripravi raznih rostbifov (ledja govedine), rib-eye zrezkov (bržolni zrezek argentinskega goveda), ter pri pripravi morskih jedi kot so npr. kozice ali losos.

Sicer pa je na voljo več velikosti sodobnih »krušnih peči«?
Tako je. Glede na premer ločimo 3 različne dimenzije žarov: 37 cm, 46 cm in 64 cm. So pa vse velikosti po želji na voljo tudi na kolesih za lažje premikanje.
Tako je. Glede na premer ločimo 3 različne dimenzije žarov: 37 cm, 46 cm in 64 cm. So pa vse velikosti po želji na voljo tudi na kolesih za lažje premikanje.

Drži, da je mogoče v teh žarih speči tudi več piščancev hkrati?
Seveda je mogoče. Količina je seveda odvisna od velikosti piščancev in velikosti žara. Gre za tehniko indirektne peke, kar pomeni, da piščanca ne smemo postaviti direktno nad oglje.
Zakaj je meso, pripravljeno v keramičnem žaru bolj okusno?
Zato, ker je keramični žar zaprt s pokrovom, zaradi česar se v posodi med peko zadržuje vlaga, kar pripomore k boljšemu okusu in manjši izsušenosti mesa.
Lahko žar uporabimo na hitro, na primer, popoldne, ko pridemo iz službe?
Žar je mogoče pripraviti v zelo kratkem času. Oglje stresemo do roba, nato pristavimo prižigalec. Počakamo približno 1 minuto. Ko oglje zažari zapremo pokrov ter si z odpiranjem spodnje in zgornje odprtine nastavimo želeno temperaturo.
Seveda je mogoče. Količina je seveda odvisna od velikosti piščancev in velikosti žara. Gre za tehniko indirektne peke, kar pomeni, da piščanca ne smemo postaviti direktno nad oglje.
Zakaj je meso, pripravljeno v keramičnem žaru bolj okusno?
Zato, ker je keramični žar zaprt s pokrovom, zaradi česar se v posodi med peko zadržuje vlaga, kar pripomore k boljšemu okusu in manjši izsušenosti mesa.
Lahko žar uporabimo na hitro, na primer, popoldne, ko pridemo iz službe?
Žar je mogoče pripraviti v zelo kratkem času. Oglje stresemo do roba, nato pristavimo prižigalec. Počakamo približno 1 minuto. Ko oglje zažari zapremo pokrov ter si z odpiranjem spodnje in zgornje odprtine nastavimo želeno temperaturo.
Žari
ŽAR NA OGLJE PRO18K
Napoleon
€ 289,‒
NAJBOLJŠA CENA
PLINSKI ŽAR FREESTYLE
Napoleon
€ 629,99
PLINSKI ŽAR ROGUE
Napoleon
€ 999,99
Akcija
PLINSKI ŽAR Freestyle
Napoleon
€ 699,99
Akcija
PLINSKI ŽAR TRAVELQ PRO285
Napoleon
€ 349,99
Akcija
ELEKTRIČNI ŽAR TRAVELQ PRO285E
Napoleon
€ 348,‒
NAJBOLJŠA CENA
PLINSKI ŽAR FREESTYLE
Napoleon
€ 629,99
Akcija
Sorodni prispevki
Preskoči odsekSezona piknikov
Prvomajski prazniki so postali že sinonim za pričetek piknik sezone, ko se raje kot v domači jedilnici ob mizi zberemo na prostem. Piknik si je težko predstavljati brez žara, ki pa so na voljo v številnih različicah. Vas zanima kako izbrati popoln žar?
Vse kar morate vedeti o žarih
Za mnoge ljubitelje žara je izbira pravega modela in načina peke ključnega pomena. Privrženci prave arome dimljenega mesa prisegajo na klasične žare na oglje, praktični uporabniki pa na plinske ali električne žare. Katerega bi izbrali vi?
Pravi kozarec za vsako pijačo
Pri strežbi pijač je zelo pomembno, da za izbrani napitek uporabimo primeren kozarec. Tekočino res držijo vsi kozarci enako, oblika, volumen in detajli kozarca pa pripomorejo k okusu in doživetju pitja. Kateri kozarec izbrati za katero pijačo?
Bi bili radi obveščeni o novostih, akcijah in ugodnostih?