Jemo tudi z očmi

Se strinjamo, da nam hrana še bolj tekne, če je postrežena na lepo urejeni in okrašeni mizi, na krožnikih in s priborom, ki je prava paša za oči? Vsekakor. Preberite nekaj nasvetov in namigov o tem, kako mizo pripraviti, da bodo gostje želeli ŠE.
Preskoči odsek

1. Prt in serviranje hrane

Osnovo seveda predstavlja čist prt, izbirate pa lahko med številnimi stili in oblikami prtov, ki dopolnjujejo opremo vaših prostorov. Na voljo so tudi lepo dekorirani servirni pladnji in krožniki, s katerimi težko pričakovan obrok prinesete na jedilno mizo. Za obiske prijateljev, vrtne ali rojstnodnevne zabave otrok lahko uporabimo papirnate prte, za posebne priložnosti in bolj formalne obiske pa uporabimo prte iz blaga. Pri izbiri vzorca bodite pazljivi – manj je v tem primeru več, saj je treba prt uskladiti z ostalimi dekoracijami.

2. Postavitev krožnikov in pribora

Pravilen razpored krožnikovkozarcev in jedilnega servisa naredi obedovanje lažje. Pri postavljanju upoštevajte pravila slavnostno urejenega pogrinjka in bodite pozorni na medsebojno oddaljenost od predmetov in gostov med seboj.
  • Kuhinjski pribor postavite v vrstnem redu od zunaj proti krožniku: na levi strani so vilica za solato/predjed, vilica za glavno jed, vilica za ribo in na desni žlica za juho, nož za ribo, nož za glavno jed. Če katere od jedi ni, pribor izpustite.
  • V sredino postavimo “slepi” krožnik, ki služi le kot podstavek, menjamo le zgornji krožnik, namenjen juhi in kasneje glavni jedi.
  • Mesto za sladico/solato pripravite nad zgornji rob krožnika.
  • Kozarce postavite v zgornji desni kot, pri čemer mora biti kozarec za vino tik nad noževo konico.
  • Pripravimo 3 vrste kozarcev: kozarec za rdeče vino, kozarec za belo vino, kozarec za vodo.
  • Prtiček postavimo na krožnik ali na levo stran vilic.
Za bolj preprosta družinska srečanja pogrinjke seveda lahko poenostavite. Zadostujeta na primer dva kozarca: eden za vino nad noževo konico in eden za vodo na levi, pripravite lahko tudi le tisti pribor, ki ga potrebujete. Seveda si lahko pri neformalnih domačih srečanjih privoščite več svobode in kreativnosti, tako s postavitvijo, kot z jedilnimi pripomočki, ki naj vsekakor izražajo vaš stil. 

3. Osnove bontona pri mizi

Ne glede na to, za kakšno srečanje gre – vedno je lepo videti uglajeno obnašanje, ki ne zbuja neželene pozornosti. Česa torej zares ne smemo početi?
  • Hrane nikoli ne pihamo.
  • Zobotrebci se ne uporabljajo za mizo, raje se umaknite v drug prostor.
  • Ne cmokajte in se srkajte juhe.
  • Ne naslanjajte se na mizo s komolci, dovoljena so samo zapestja.
  • Pravilno uporabljajte pribor: jemljite ga od zunaj proti krožniku.
  • Ne jejte z rokami, razen ko gre za jedi, kjer je to dovoljeno (škampi, vse vrste školjk in rakov, ostrige ipd,.).

Sorodni prispevki

Preskoči odsek

Slavnostna večerja


Konec decembra je čas za druženje ob slavnostnih večerjah, ki so lahko za gostitelje tudi vir stresa. V članku smo zbrali nekaj namigov za serviranje slavnostne večerje s pomočjo katerih boste brez dvoma očarali svoje goste.


 

Priprava praznične pojedine


Priprava praznične pojedine je lahko zelo stresna, zato smo zbrali nekaj namigov za izbiro popolne posode, pripomočkov za peko in aparatov, ki bodo olajšali praznično kuharijo.



Stoli za vse priložnosti

Stol je tisti pohištven kos, ki je dobrodošel v praktično vsakem prostoru. Seveda pa se oblike stolov razlikujejo glede na namembnost in način uporabe. Kateri so najbolj pogosti tipi stolov, ki jih opazimo doma in v pisarni ter kakšne so njihove lastnosti?

Bi bili radi obveščeni o novostih, akcijah in ugodnostih?