Naj doma zadiši iz najboljšega pekača za kruh

Pekač kruha Hero
Vonj po domačem kruhu je zagotovo eden najlepših vonjev, ki ga lahko ustvarite v svojem domu. Za to, da bo zares dišalo, pa ni dovolj, da poznate le odličen recept za domač kruh, temveč je potrebno imeti tudi prave pripomočke. Eden od najpomembnejših so zagotovo pekači za kruh. Za vas smo zato pripravili kratek vodič po pekačih, ki vam bo pomagal, da boste v udobnosti svojega doma postali pravi pekovski mojstri.
Pekač kruha

Zakaj sploh peči kruh doma?

Domači kruh
V trgovinah je na voljo veliko vrst kruha. Zakaj torej sploh peči kruh doma? Brez skrbi, peka domačega kruha ima veliko prednosti.
  • Če boste kruh pekli sami, boste prihranili.
  • Ko boste pekli kruh, boste točno vedeli, kaj boste v testo vmesili, tako bo vaš kruh zagotovo okusen in zdrav, brez skritih škodljivih dodatkov.
  • Mešenje kruha ima terapevtski učinek, saj nam preusmeri misli, hkrati pa imamo ob dobrem izdelku zadovoljstvo, da smo naredili nekaj dobrega in koristnega.
  • Mešenje kruha je fizična dejavnost, zato lahko to vzamemo tudi kot koristno obliko vadbe za roke in pravzaprav celotno telo.
  • Topel domač kruh ima zagotovo boljši okus od kupljenega.
  • Vonj po kruhu bo v vaš dom pričaral domačnost in toplino.
Smo vas že prepričali? Če da, potem vas najbrž zanima, kako se peke kruha sploh lotiti. Pri tem vam bomo z veseljem v pomoč.

Kateri pekači za kruh so pravi za vas?

Pekač kruha
Odgovor na to vprašanje ni tako enostaven, kot se morda zdi na prvi pogled, saj za različne vrste kruha in kruhovih izdelkov potrebujete različne pekače. Predstavili vam bomo lastnosti posameznih vrst in vam tako pomagali razrešiti dilemo. 

Spregovorili bomo o:
  • emajliranih pekačih,
  • litoželeznih pekačih,
  • steklenih pekačih in
  • keramičnih pekačih. 

Emajlirani pekači so izredno nereaktivni in omogočajo enakomerno pečenje

Emajlirani pekači za kruh so odlična izbira, saj so enostavni za vzdrževanje in ne reagirajo s hrano. To pomeni, da kruh, ki ga boste spekli v njih, ne bo imel nobenega kovinskega priokusa. So antialergijski in izredno gladki, zato se na njih ne nabirajo in razvijajo bakterije. Dobro prevajajo temperaturo, zato se bo kruh pekel enakomerno. Res pa je, da med samo peko ne boste mogli videti, kaj se z vašo mojstrovino dogaja na dnu.
Emajlirani pekači

Litoželezni pekač je tradicionalna izbira

Litoželezni pekači so pekači, ki jih pogosto uporabljamo v kuhinjah, saj so izredno primerni za kuhanje in pečenje pri visokih temperaturah. Material je debel, zato se toplota dobro porazdeli, pekač pa ostane vroč dlje časa. Litoželezni pekači s pokrovom so zato izredno primerni za peko in dušenje mesa, nekoliko manj pa za peko kruha. Še posebej, če tega niste pretirano vešči. Če ne bi kruh pravočasno odstranili iz pekača, bi se ta lahko tako še naprej pekel in se posledično prepekel.

Če pa peko kruha zelo dobro obvladate, so lahko dobra izbira, saj prenesejo visoke temperature. Pri visokih temperaturah v pečici bo okus vašega kruha res nekaj posebnega, saj bo spominjal na okus, ki ga prinašajo krušne peči.
Preskoči odsek
Več izdelkov

Stekleni pekač je primeren za začetnike

Stekleni pekači so debelejši od nekaterih drugih vrst pekačev. Testo se v njih namreč hitro speče po površini, v notranjosti pa lahko ostane surovo. Posledično niso vedno najboljša izbira za peko kruha. Bolj so primerni za peko lazanje, musake in tovrstnih jedi. 

Kot pekač za kruh pa je stekleni pekač morda primeren za začetnike, saj lahko skozenj vidijo, kaj se s testom dogaja na dnu in tako kruh pravočasno odstranijo iz pečice.

Keramični pekač je primernejši za peko peciv

Keramični pekač je relativno enostaven za uporabo in vzdrževanje. V njem se temperatura lepo porazdeli, hrana se tako lahko kuha počasi in obdrži veliko svojih zdravih sokov. Žal pa keramika ni najbolj primerna za izredno visoke temperature, zato je tak pekač manj primeren za peko kruha. Pogosteje se uporablja pri peki drugega peciva, kot so pite ali muffini.
Stekleni in keramični pekači kruha

Z vrhunskimi pripomočki za pečenje boste še večji mojster

Poleg vrste materiala, iz katerega je narejen najboljši pekač za kruh, je pomembno tudi, kakšen kruh želite pripraviti. Lahko torej izberete okrogle, podolgovate ali kvadratne pekače.  Dobra izbira je tudi klasični pekač, ki ste ga verjetno kupili skupaj s pečico, vendar boste tam kruh morali oblikovati sami. 

V Lesnini so na voljo tudi posebni pekači in pripomočki s katerimi lahko ustvarjate različne oblike kruha in kruhovih izdelkov. Ko boste obvladali peko kruha, pa verjamemo, da se boste z veseljem lotili tudi priprave druge hrane. 

Za slane mojstrovine, kot so vrhunsko pripravljeno meso, musake in druge dobrote, boste potrebovali pekač s pokrovom in drugo podobno posodo. Ko se boste lotili slaščic, pa si pri tem pomagajte z različnimi specializiranimi pekači in pripomočki za peko. Tako vaše mojstrovine ne bodo le okusne, temveč tudi lepe. 

Če boste potrebovali nasvet ali navdih, se oglasite v kateri od naših poslovalnic. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč. Ponudbo pa si lahko ogledate tudi na naši spletni strani.
Pripomočke za peko

Pekač za kruh ni edino, kar potrebujete

Kuhinjska tehtnica
Za peko kruha moramo torej poznati dober recept in izbrati pravi pekač za kruh. To pa ni edini pripomoček za peko, ki nam bo prišel prav.

To so tudi:
  • kuhinjska tehtnica,
  • termometer za hrano,
  • košarice za vzhajanje testa,
  • podlage za peko kruha,
  • pripomočki za oblikovanje kruha in kruhovih izdelkov ter
  • kuhinjske rokavice in prijemalke. 
Namesto ročnega gnetenja, lahko izberete mešalec za testo, vendar boste s tem nekoliko zmanjšali terapevtski učinek priprave kruha.  
 
Sedaj, ko veste vse o tem, kako se lotiti peke kruha in drugih pekovskih dobrot, morate poiskati samo še kakšen odličen recept. Prepričani smo, da boste znali poskrbeti, da bo iz vaše kuhinje omamno zadišalo po peki.