€ 7,99
Pogrinjanje mize – nasveti strokovnjaka
Mizica, pogrni se! Tako enostavno žal ne gre, saj se je treba pravil za pogrinjanje mize naučiti. A celo pri več hodnem meniju ni tako težko pogrniti mize. Pokazali vam bomo, kako pravilno pogrniti mizo in vam zaupali strokovne nasvete glede tega, kako izpopolniti pogrinjanje mize v skladu s pravili.
Pogrinjanje mize – korak za korakom

Preskoči odsek
Krožniki
Začnite najprej z najpomembnejšim – krožniki, saj ti predstavljajo osrednjo točko pogrinjka. Najprej na mizo postavimo plitvi krožnik za glavno jed (16), nanj položimo krožnik za predjed - za juho ali solato (15). Ker se sladico postreže posebej, nam pri pogrinjanju mize ni treba upoštevati desertnega krožnika. Če serviete (11) ne položimo povsem levo, na rob pogrinjka poleg vilic, jo lahko položimo tudi na zgornji krožnik.
Pribor
Če želite pravilno pogrniti mizo, morate zgolj slediti dvema preprostima praviloma: 1. Pribor za desno roko – torej nož in žlica – naj bo desno, pribor za levo roko – vilice – pa naj bo levo od krožnika. 2. Pri vsaki jedi greste od zunaj navznoter: od vilic za solato (12), vilic za morske sadeže (22) in jušne žlice (21) za predjed do vilic (13) in žlice (20) za glavno jed ter desertnih vilic (14).
Pri nožih je vrstni red od leve proti desni naslednji: nož za glavno jed (17), nož za solato ali vmesno jed (18) in nož za ribo (19). Vsa rezila pri nožih naj bodo vedno obrnjena na levo.
Opozorilo: vilice za kolače in torte (3) in desertna žlica (4) ne ležijo poleg, temveč na strani, levo zgoraj nad krožnikom.
Pri nožih je vrstni red od leve proti desni naslednji: nož za glavno jed (17), nož za solato ali vmesno jed (18) in nož za ribo (19). Vsa rezila pri nožih naj bodo vedno obrnjena na levo.
Opozorilo: vilice za kolače in torte (3) in desertna žlica (4) ne ležijo poleg, temveč na strani, levo zgoraj nad krožnikom.
Kozarci
Desno nad nožem se zvrstijo kozarci. Tudi tu se lahko, ko pogrnete mizo, orientirate po vrstnem redu uporabe. Začnite desno s kozarcem za vodo (8), levo poleg sledita kozarca za belo vino (7) in rdeče vino (6). Na koncu stojijo še kozarec za desertna vina, penino/šampanjec, lahko tudi kozarec za šeri (5).
Preskoči odsek











redna cena € 14,99

redna cena € 3,99



redna cena € 6,99
redna cena € 6,99



redna cena € 12,99

redna cena € 9,99

redna cena € 9,99


redna cena € 149,99

redna cena € 249,99**













€ 2,99
€ 2,99
€ 2,99
€ 2,49
€ 2,49
€ 9,99
Akcija
€ 2,99
Akcija
€ 9,99
€ 4,99
Akcija
€ 4,99
Akcija
€ 49,99
SET KOZARCEV ZA APERITIV
Kesper
€ 18,99
SET KOZARCEV
Ambia Home
€ 7,99
Akcija
SET KOZARCEV
Ambia Home
€ 4,99
Akcija
SET KOZARCEV
Ambia Home
€ 4,99
Akcija
KOZAREC 430 ml
Boxxx
€ 0,99
NAJBOLJŠA CENA
KOMBINIRANI SERVIS Vita 20-delni
Ritzenhoff Breker
€ 119,99
Akcija
KOMBINIRANI SERVIS Skagen 42-delni
Ritzenhoff Breker
€ 179,99
Akcija
KOMBINIRANI SERVIS Melodie 28-delni
Ritzenhoff Breker
€ 179,99
KOMBINIRANI SERVIS Takeo 30-delni
Ritzenhoff Breker
€ 199,99
KOMBINIRANI SERVIS Isabella 30-delni
Ritzenhoff Breker
€ 149,99
€ 69,99
€ 54,99
€ 11,99
€ 11,99
€ 11,99
Za profesionalce imamo še nekaj dodatnih nasvetov

Preskoči odsek
Pogrinjanje mize – krožniki
V zgornji levi kot pogrinjka se po potrebi postavi krožnik za kruh (1). Pri posebej elegantno pogrnjeni mizi pa ne sme manjkati dekorativen spodnji krožnik, na katerega se postavijo krožniki posameznih hodov. Ta služi kot nekakšen podkrožnik in enako kot pogrinjek ščiti prt pred madeži. Šele po celotnem meniju se pospravi tudi ta krožnik.
Pogrinjanje mize – pribor
Nož za maslo (2) ima svoje mesto desno poleg krožnika za kruh. Če načrtujete veliko jedi, lahko pribor zanje prinesete skupaj z jedjo.
Pogrinjanje mize – kozarci
Večinoma se na mizo postavi le kozarec za vodo, kozarec za rdeče in kozarec za belo vino. Poleg preproste ravne vrste je običajna tudi postavitev v obliki trikotnika z rahlim zamikom. „Kozarec“, po katerem se ravna razporeditev kozarcev, je kozarec, ki se uporablja pri glavni jedi in se ga postavi ob strani, desno nad nožem. Največkrat je to kozarec za rdeče vino, pri ribi pa je to kozarec za belo vino.
Še zadnja pika na i pri pogrinjanju mize: kartica z imenom (10), ki gostom pomaga, da najdejo svoje mesto pri mizi. Postavi se jo na dobro vidno mesto med krožnikom in kozarci.
Še zadnja pika na i pri pogrinjanju mize: kartica z imenom (10), ki gostom pomaga, da najdejo svoje mesto pri mizi. Postavi se jo na dobro vidno mesto med krožnikom in kozarci.