Naredi sam – sol s cvetovi
Prepustite se opojnim okusom cvetočih poletnih travnikov in morske sapice!
Ustvarite čarobno mešanico dišečih vonjev in prenesite cvetove neposredno na krožnik.
Ustvarite čarobno mešanico dišečih vonjev in prenesite cvetove neposredno na krožnik.

Sestavine:
- užitni cvetovi (npr. ognjič, kapucinka, sivka, plavica, regrat, črna detelja itd.),
- zelišča (timijan, rožmarin …),
- groba morska ali kamena sol.
Pri soli se solnemu cvetu raje izognite, saj ta vsebuje več preostale vlage kot grobozrnata morska sol in zato ni povsem primeren za mletje v mlinčku za sol.

1. korak: sušenje cvetov in zelišč
Sveže cvetove in zelišča lahko naberete na cvetličnem in visokogorskem travniku ali doma na vrtu. Pomembno je le, da so ti užitni. Slednje nato posušite, kako, izveste v nadaljevanju:
Če cvetovi in zelišča niso vidno umazani, jih raje ne perite, saj se bo v nasprotnem primeru njihov okus razvodenel.
- obesite jih v šopku nad višino glave;
- razprostrite jih po rešetki;
- posušite jih v pečici ali v aparatu za sušenje na nizki temperaturi.
Če cvetovi in zelišča niso vidno umazani, jih raje ne perite, saj se bo v nasprotnem primeru njihov okus razvodenel.

2. korak: zmešajte sol in cvetove
Posušene cvetove zmešajte s soljo, pred tem pa z glavice odstranite steblo. Če so listi ali cvetovi veliki, svetujemo, da jih na drobno nasekljate ali natrgate na koščke. Pripravljene cvetove in zelišča nato zmešajte z morsko soljo ali pa jih plast za plastjo vsujte v mlinček za začimbe.
Nasvet:
Če imate raje drobnejšo sol s cvetovi, jo po želji zdrobite še v možnarju.
Nasvet:
Če imate raje drobnejšo sol s cvetovi, jo po želji zdrobite še v možnarju.
Tako, vaša sol s cvetovi je pripravljena! Služila vam kot dekoracija ob prijetnih druženjih za jedilno mizo in vsakemu meniju dodala nezamenljiv okus in aromo. Zaradi enostavne priprave v le nekaj korakih jo vsekakor priporočamo tudi kot darilo vašim gostom na porokah, krstih ali rojstnih dnevih.
