Krožniki in sklede

accessibility.listing.screenReader.filterbar

17 izdelkov

17 izdelkov
Število prikazanih izdelkov: 17 od 17

Krožniki in sklede so nepogrešljiv del vsake jedilnice, jedilni servis pa lahko vsebuje različne vrste krožnikov in skled.

Katere so najpogostejše vrste krožnikov, ki jih poznamo?

Najpogostejše vrste krožnikov, ki jih najdete tudi v Lesnini, so:

  • krožniki za juho,
  • plitvi krožniki,
  • desertni krožniki,
  • servirni krožniki, ter
  • posebne vrste krožnikov, kot so krožniki za zajtrk in za specifične vrste živil, npr. testenine, pico in podobno.

Krožniki za juho morajo biti globlji

Krožnike za juho imenujemo tudi globoki krožniki. Namenjeni so tekočim jedem, kot so juhe, enolončnice, obare in podobno. Globoki krožniki so pravi tudi za klasične kremne rižote.

Običajno so veliki 22 do 24 cm ter globoki 3 do 5 cm. Če želite krožnike za juho, s katerimi boste tudi doma pričarali vzdušje iz boljših restavracij, izberite takšne čigar rob je nekoliko širši, sredina pa globlja.

Plitvi krožniki so najbolj vsestranski

Plitvi krožniki so najbolj vsestranski. V njih strežemo glavne jedi, kot so meso in ribe skupaj s prilogo, lahko tudi testenine (čeprav te lahko postrežemo tudi v globokih krožnikih).

Njihov premer je običajno 25 do 28 cm. Doma večkrat uporabljamo manjše kot v gostinstvu.

Desertni krožniki za elegantno postrežbo sladkih jedi

Desertni krožniki ali krožniki za sladice imajo največkrat premer med 18 in 21 cm. Zaradi svoje majhnosti so odličen in eleganten način za strežbo sladic.

Na njih strežemo torte, kolače, sadje in podobno. Desertni krožniki se večkrat uporabljajo tudi za strežbo predjedi.

Servirni krožniki za posebne priložnosti

Servirni krožniki so večji okrasni krožniki, ki jih postavimo pod glavni krožnik v katerem postrežemo hrano: plitvi ali globok. Postrežbi dodajo luksuzen pridih, vaši gostje pa bodo pri tem imeli občutek, kot da jedo v vrhunski restavraciji.

Servirni krožniki so zelo lepo oblikovani in običajno ostanejo na mizi do zadnjega hoda.

Posebne vrste krožnikov pripomorejo k lepšemu servisu posameznih živil

V ponudbi Lesnine boste našli tudi specifične krožnike, kot so:

  • krožniki za zajtrk s premerom 20 do 22 cm;
  • krožniki za pico, ki imajo največkrat premer okrog 33 cm in so okrogle oblike; in
  • krožniki za testenine, ki imajo premer od 26 do 28 cm in so globoki 4 do 5 cm, njihova širina je večja kot pri običajnih globokih krožnikih, oblika pa večinoma okrogla, včasih tudi kakšne druge posebne oblike.

Ne smemo pozabiti niti na sklede

Pomemben del jedilnega servisa predstavljajo sklede. V Lesnini boste našli različne vrste skled iz različnih materialov; tako servirne kot takšne za shranjevanje, ki so običajno opremljene s pokrovom. Ponujamo pa tudi skodelice za kosmiče in sklede za solato vseh vrst. Preverite našo široko ponudbo.

Različni materiali za krožnike in sklede imajo različne lastnosti

Na tržišču obstajajo krožniki in sklede iz različnih materialov. Najpogostejše vrste so:

  • keramika,
  • porcelan,
  • lončenina,
  • steklo,
  • plastika,
  • kovina in
  • posebne vrste materialov, kot so les, naravni kamen in bambus.

Porcelan za visoko kakovost

Če iščete visoko kakovostni jedilni servis ali posamezni servirni kos je porcelan vedno dobra izbira. Ta ima običajno dolg rok trajanja in prinaša pridih luksuza ter slavnosti, vendar ga pogosto ni mogoče pomiti v pomivalnem stroju.

Poleg klasičnega porcelana, poznamo tudi posebni porcelan, t.i. »chine bone«, ki ima značilno smetanasto barvo. Pri izdelovanju takšnega porcelana se primeša kost. Ta je videti še posebej dragocen, a je tudi nekoliko bolj krhek od klasičnega porcelana.

Pri pospravljanju moramo biti pri porcelanu zelo pozorni, da se ne okruši, odlagamo ga torej nežno in ga peremo s toplo, ne prevročo vodo in nežnimi čistilnimi sredstvi.

Keramika za vsak dan

Keramika je široko dostopen material, ki ga je mogoče dobiti tudi relativno ugodno. Enostavnejši je za vzdrževanje, saj ga pogosto lahko operemo kar v pomivalnem stroju, lahko pa ga je tudi nadomestiti, če se slučajno razbije. Zaradi svoje široke dostopnosti je mogoče dobiti zelo različne modele keramičnih krožnikov in skled, zato boste brez težav našli tisto, kar boste iskali.

Če keramiko čistimo ročno, pri tem ne smemo uporabljati žičk in grobih gobic. Izogibati se moramo nenadnim temperaturnim spremembam, kot na primer nenadno prestavljanje iz hladilnika v vročo pečico in obratno. Če krožnike shranjujete enega na drugem, vmes dajte kakšen papir ali prtiček, da se ne okruši.

Lončenina za vintage pridih

Lončenina ima običajno dolg rok trajanja in je relativno vzdržljiva. Tovrstni krožniki in sklede imajo vintage pridih, pogosto pa se ne morejo prati v pomivalnem stroju, razen, če je na embalaži navedeno, da gre za vrsto, ki je primerna tudi za pomivalni stroj.

Steklo za drugačno postrežbo

Steklo s svojo prozornostjo prinaša malce drugačen, nekoliko bolj eleganten pridih, stekleni servisni kosi so tako lahko zelo posebni. Čistimo jih lahko tudi v pomivalnem stroju, vendar je potrebno za to uporabljati nežnejše programe.

Tudi pri steklu se je potrebno izogibati nenadnim temperaturnim spremembam.

Plastika je primernejša za sklede

Plastični krožniki so redkejši, takšne največkrat uporabljamo za enkratno ali nekajkratno uporabo. Je pa plastika pogosta izbira za različne sklede.

Pranje v pomivalnem stroju je odvisno od vrste plastike, ali se lahko pere ali ne je torej potrebno preveriti na embalaži oz. etiketi. Prav tako ni vsaka plastika primerna za vroča živila.

Slabost plastike je, da lahko prevzame barvo živila, ki ga postrežemo ali shranimo v njej, hkrati pa se lahko hitro zlomi.

Kovina ni pogosta izbira

Tudi kovina ni material, ki ga pogosto uporabljamo pri krožnikih in skledah. Največkrat se uporabljajo v gostinstvu ali v šolah/vrtcih, saj je kovina zelo trpežna in lahka.

Ne moremo je uporabljati v mikrovalovni pečici, pranje v pomivalnem stroju pa je običajno mogoče.

Posamezni servirni kosi ali jedilni servisi?

Jedilni servisi so zelo pogosta izbira številnih gospodinjstev, saj prinašajo številne prednosti. Na enkrat dobimo vse kose, ki jih potrebujemo in to v enakem slogu. V primeru, da sploh nimamo servisnih kosov, je jedilni servis tudi najcenejša opcija.

V naši ponudbi boste našli različne jedilne servise: različne tako po videzu, slogu in materialu iz katerega so narejeni, kot po številu kosov. Naši kupci najraje posegajo po belih servisih za 4 ali 6 oseb. Eden izmed zelo priljubljenih je denimo 20- ali 30-delni Villeroy & Boch KOMBINIRANI SERVIS Basic White. Seveda pa so na voljo tudi manjši ali razširjeni servisi. Prav tako boste našli jedilne servise z različnimi vzorci. Tudi visoko kakovostne jedilne servise in posamezne servisne kose iz prazničnega programa.

Največja prednost Lesnine – poleg široke ponudbe in kakovosti – je, da lahko kupite različne sete, če jih želite razširiti ali nadomestiti kak razbit kos, pa boste velikokrat našli dodatne servisne kose tudi posamezno. Številne artikle imamo namreč stalno v ponudbi.

Seveda so na voljo tudi posamezni kosi ali dokupni kosovni program. To vam bo prišlo prav tudi, če se odločite za »mix&mach« sistem, torej, da boste posamezni servis sestavili iz servirnih kosov dveh ali treh različnih barv. Na voljo so celo jedilni servisi, ki so že v osnovi narejeni na takšen način, kot denimo 24-delniLandscape KOMBINIRANI SERVIS Farmhouse ali Urbanlife. Takšne kombinacije so v zadnjem času zelo moderne.

Ko boste iskali kakovostne servisne kose – posamične ali jedilne servise – preverite kakovostne blagovne znamke, kot so Villeroy & Boch, Seltmann, Rosenthal, tudi Novel.