7 napak pri načrtovanju kuhinje

Le malo stvari v gospodinjstvu je pri načrtovanju tako kočljivih, kot so kuhinje. Načrtovanje kuhinje zahteva do milimetra natančno merjenje, odlično poznavanje vsakodnevnih delovnih procesov ter dobro poznavanje izdelkov. Sledečim 7 napakam se je potrebno v vsakem primeru izogniti, da bi s tem izključili tudi nadaljnje napake.

1. Nenatančnost pri merjenju

Vsako načrtovanje kuhinje se začne z metrom v roki. Nenazadnje morate vedeti, s koliko prostora sploh lahko razpolagate. Prav pri merjenju se namreč zgodi največ napak, zato morate biti tu še posebej natančni. Pogosto se na primer zgodi, da pozabimo izmeriti okno, čeprav naj bi se neposredno pred njim postavilo delovno ploščo s koritom. Ena pogostejših napak je tudi napačen izračun kotov in že se vrata več en odpirajo/zapirajo pravilno. Najpomembnejše mere za načrtovanje kuhinje najdete v prispevku Kuhinjske mere.

2. Napačna razporeditev naprav

Jasno je, da mora biti nova kuhinja prijetna na pogled. Poleg tega pa mora prestati tudi preizkus vsakodnevne uporabe. Iz tega naj v prvi vrsti izhaja razporeditev kuhinjskih aparatov. Smiselno je torej, da pomivalni stroj postavite blizu pomivalnega korita, saj vam tako pri postavljanju mokrih loncev v pomivalni stroj teh ne bo treba prenašati po celotni kuhinji. Poleg štedilnika priporočamo postavitev delovne površine – kako bi sicer s plošče hitro odstavili vroč lonec? In kje bi v nasprotnem primeru pripravili sestavine za kuhanje?
Geräte Anordnung in Küche
Die perfekte Küchenhöhe

3. »Pozabljeni« priključki

Dejstvo, da pri načrtovanju ne upoštevamo prostorskih danosti – priključkov za tok, vodo in plin, nakazuje pogosto začetniško napako. Slednje se pojavljajo pogosteje, kot bi si morda mislili, v resnici pa je ključnega pomena, da celotno kuhinjo razporedite prav okoli teh priključkov. V primeru gradnje na novo, smo lahko pri tem fleksibilnejši: priključke za sanjsko kuhinjo lahko preprosto inštaliramo na ustrezno mesto. Priporočljivo je, da z načrtovanjem kuhinje začnete pravočasno, saj boste tako že vnaprej vedeli, kje boste potrebovali priključke.

4. Prenizka delovna površina

Idealna višina delovnih plošč je odvisna od telesne višine posameznika. Okvirno vrednost za idealno delovno višino izračunaze s pomočjo sledečega pravila – spodnjemu robu komolca odštejte 15 centimetrov. Običajna standardna višina – med 88 in 92 centimetri – velja za ljudi s telesno višino med 1, 60 in 1, 80 metra. Ustrezna prilagoditev delovne višine za ljudi višje ali nižje rasti pomaga preprečevati bolečine v hrbtenici in s tem posledično prihrani denar za morebitne masažne terapije. V prispevku Ergonomija v kuhinji si preberite napotke za preprečevanje bolečin v hrbtu med kuhanjem.

5. Varčevanje na napačnem mestu

Ko že govorimo o bolečinah v hrbtu – če je možno in če vaš proračun to dopušča, je priporočljivo, da z ergonomskega vidika uporabite izvleke. S tem si prihranite nadležno iskanje različnih pripomočkov v globinah spodnjih omaric in to v sklonjeni drži. Izvlečne omare nudijo enostaven dostop in dobro preglednost shranjenih živil in drugih pripomočkov. Slednje veljajo tudi za brezčasne klasike, ko gre za prostore shranjevanja.

6. Premalo prostora za shranjevanje

V kuhinji shranjujemo veliko živil, posode, aparatov idr.. Za vidnejšo organiziranost in preglednost je potrebno načrtovanje in premislek o tem, kam želimo shraniti kuhinjske pripomočke. S pomočjo kotnih izvlečnih sistemov, praktičnih vstavkov za predale in inteligentnih pripomočkov za obešanje ali sistemih regalov, boste prihranili prostor za shranjevanje ter poskrbeli za red v kuhinji.

7. Koncept osvetlitve, ki ne zadošča

Tudi osvetlitev v kuhinji je izjemnega pomena, zato jo je potrebno načrtovati prav tako skrbno kot vse druge vidike nove kuhinje. Tudi tu je smiselno za pomoč zaprositi strokovnjaka. Lesninini strokovnjaki vam bodo svetovali, katero svetlobo izbrati za poustvarjanje prijetnega ambienta npr. v odprtem bivalnem delu, kjer si boste po napornem dnevu odpočili ob zasluženem kozarcu vina.


Kot smo sedaj videli – kuhinja je osrčje celotnega doma. Napak pri načrtovanju in neustreznih kompromisov zato ne boste le vsakodnevno opazili, temveč bodo slednji prej ali slej postali nadvse moteči. Za načrtovanje si zato vzemite čas in se za pomoč obrnite na strokovnjaka. Kolikor več preudarnost je bilo vložene v vašo kuhinjo, toliko dlje se je boste lahko veselili. V primeru dodatnih dilem in nejasnosti se lahko posvetujete z našimi načrtovalci in strokovnjaki.