Emajlirana posoda

Emajlirana posoda
Če uživate v kuhanju, potem veste, da to, kakšen okus bo imela hrana, ni odvisno le od vaših kuharskih spretnosti. Poleg poznavanja različnih kuharskih tehnik in izredno dobro razvitih brbončic, ki vam pomagajo pri prepoznavanju pravih kombinacij okusov, za to potrebujete tudi kakovostno posodo. Vrsta materiala, iz katerega je ta narejena, vpliva tudi na to, ali bo vaš obrok zdrav. 

V našem kratkem vodiču po kuhinjskih posodah boste izvedeli, na kaj morate biti pozorni pri uporabi posameznega materiala in kaj dela emajlirano posodo ter posodo iz drugih kakovostnih materialov za dobro izbiro. 
Emajlirana posoda

Izognite se pastem materialov, ki ob pripravi hrane z njo pretirano reagirajo

Ob opremljanju kuhinje so lonci, ponve in drugi kuharski pripomočki zagotovo na vrhu seznama, kaj kupiti. Enako se zgodi, ko kakšna posoda odsluži svoj čas. Na tržišču je ogromno vrst posode iz različnih materialov in včasih se najbrž počutite kar malce izgubljeno, ko izbirate pravo zase. Prav zaradi tega je običajno cena tista, ki presodi, kateri kuhinjski lonec boste kupili. 
Set posod PERFECT COOKING
V resnici ne bi smelo biti tako, saj se različni materiali med pripravo hrane odzivajo različno. Nekateri so občutno manj zdravi od drugih.
Slabša izbira so tako:
  • teflon, 
  • manj kakovosten aluminij, 
  • baker in 
  • plastika. 

Omenjeni materiali so izredno reaktivni, kar pomeni, da reagirajo na hrano, to pa zagotovo ni dobro. Tako je namreč skuhano kosilo manj zdravo, hrana pa pogosto manj okusna. Poleg tega je pri tovrstnih posodah potrebno dobro paziti, kako z njimi ravnamo, saj so v primeru, da jih poškodujemo, še toliko bolj zdravju škodljive.
Teflon, na primer, ki ga je mogoče segrevati do izredno visokih temperatur, takrat, ko je segret, oddaja hlape, ki so strupeni za ptice. Ni potrebno poudarjati, da to seveda pomeni tudi, da je material manj zdrav in zato manj priporočljiv tudi za ljudi. 

Aluminijasta posoda, narejena iz manj kakovostnega aluminija, po drugi strani, v hrano ves čas priprave in shranjevanja v njej prepušča aluminij, ki je zdravju škodljiv. Nova vrsta aluminija, iz katere je narejena sodobnejša kuhinjska posoda, je sicer mnogo manj škodljiva, vendar morate biti pozorni, da je ne popraskate. Na podoben način deluje tudi plastika.
 
Namesto teh materialov je za kuhinjsko posodo bolje izbrati druge. Pri vrhu je zagotovo emajl. 

Emajlirana posoda: posoda, ki s seboj nosi nostalgijo

Ko se odločamo za kuhinjsko posodo, moramo biti pozorni, da izberemo material, ki med pripravo hrane nanjo reagira v manjši meri. Ena od najboljših opcij je zagotovo emajlirana posoda, ki ima tudi izjemno dolgo zgodovino. 

Ko govorimo o emajlirani posodi, v bistvu govorimo o posodi, ki je narejena iz kovine, vendar je ta premazana s tanko stekleno plastjo. Podobne posode so poznali že v času starih Egipčanov, Grkov in Rimljanov. Številni primerki so ohranjeni do danes, kar priča o tem za kako trdoživ material gre. 

Emajlirana posoda s seboj nosi tudi nekakšno nostalgijo, saj so jo uporabljale že naše babice in prababice. Nostalgija in trdoživost pa nista edini lastnosti, ki jo odlikujeta. 

Zakaj izbrati emajlirano posodo?

V Lesnini je na voljo veliko vrst kuhinjske posode iz emajla. Izbirate lahko med:Za različne vrste hrane in načine priprave potrebujete namreč različno posodo. Emajlirana posoda pa je vedno odlična izbira zaradi številnih prednosti, s katerimi se ponaša.
  • Odlikuje se z odlično toplotno prevodnostjo.
  • S hrano praktično ne reagira.
  • Je energijsko varčna in hkrati izredno odporna na visoke temperature.
  • Zaradi svoje gladkosti, je higiensko neoporečna. Nanjo se namreč ne morejo prijeti različne bakterije.
  • Je najboljša izbira za alergike, saj ne povzroča nobenih alergijskih reakcij.
  • Je enostavna za uporabo, saj je relativno odporna na praske.
  • V njej lahko živila pripravljamo, kuhamo, shranjujemo ali celo zamrzujemo. 
  • Nikakor ne vpliva na okus hrane, zato imajo živila, pripravljena v njej, pristen in naraven okus, ki nas spominja na kuhanje naših babic. 

Z emajlirano posodo je potrebno ravnati skrbno

Kljub temu, da ima emajlirana posoda ogromno prednosti, je z njo potrebno ravnati skrbno, da se ne poškoduje. Zaradi močne toplotne prevodnosti pa se je potrebno pri nekaterih emajliranih litoželeznih posodah zavedati, da se bodo te zagrele v celoti, zato je treba z njimi ravnati nekoliko previdneje.

Vse prednosti, ki jih tovrstna posoda prinaša, boste dobili le, če boste izbrali kakovostno emajlirano posodo in se ne boste zadovoljili z najcenejšimi različicami. Posoda, ki je premazana z zelo tankim emajlom, je namreč slabša izbira. Plast lahko hitro razpoka ali pa jo lahko hitro poškodujete z nepravilnim ravnanjem s posodo. V tem primeru bo postala mnogo bolj reaktivna s hrano in bo zato nekoliko manj zdrava. 

Lesnina v svojo ponudbo vedno uvršča le najbolj kakovostne materiale preverjenih proizvajalcev, zato ste pri nakupu lahko prepričani, da boste vedno izbrali kakovostno in zdravo kuhinjsko posodo. 

Manj reaktivni materiali so vedno boljša izbira

Poleg emajlirane posode, sta v Lesnini na voljo tudi kuhinjska posoda in pribor, ki sta narejena iz drugih nereaktivnih materialov. Tisti, o katerih je še vredno razmisliti, so:
  • steklo,
  • bambus, 
  • glina, 
  • keramika, 
  • silikon in
  • lito železo. 
Vsi omenjeni materiali med pripravo hrane z njo sploh ne reagirajo ali reagirajo v manjši meri, zato ne vplivajo na njen okus in zdravje. Vseeno je pomembno, da z njimi ravnamo pravilno in smo tudi sicer pozorni pri njihovi uporabi.
 
Več o tem, kako ravnati s posodo in katero sploh izbrati, vam bodo z veseljem povedali naši svetovalci, če boste obiskali svojo najljubšo poslovalnico Lesnine. Ponudbo pa lahko preverite tudi na naši spletni strani.