Voki

accessibility.listing.screenReader.filterbar

27 izdelkov

27 izdelkov
redna cena € 29,99
€ 22,99
VOK     - Basics, kovina (28cm)VOK     - Basics, kovina (28cm)
Akcija
€ 44,99
Samo v poslovalnicah
VOK   28 cm  - črna, Basics, kovina/umetna masa (28cm) - monetaVOK   28 cm  - črna, Basics, kovina/umetna masa (28cm) - moneta

VOK

BergHOFF
€ 129,
Samo v poslovalnicah
VOK     - črna/prozorno, Basics, kovina/steklo (32/32/9cm) - BergHOFF

VOK 28/8,5 cm

Berlinger Haus
€ 89,99
Samo v poslovalnicah
VOK    28/8,5 cm - barve nerjavečega jekla, Basics, kovina (28/8,5cm) - Berlinger Haus
Število prikazanih izdelkov: 27 od 27

Če ste ljubitelji azijske kuhinje, zagotovo poznate vok – relativno globoka popolnoma zaobljena posoda. A vok posoda ni primerna le za pripravo azijskih jedi, temveč je odlična za vse, ki si radi kosilo ali večerjo pripravite na hitro, z manj maščobami. V vok posodi lahko pripravljate prav vse: rižote, meso, azijske jedi, pražite ali dušite zelenjavo, kuhate lahko celo juhe ali v njem cvrete živila.

Tradicionalni vok je popolnoma zaobljen, relativno visok in narejen iz tolčenega železa. Čeprav danes bolj poznamo vok posode z enim ročajem, pa je tradicionalni vok narejen z dvema ročkama.

Danes so sicer na voljo številne različice vok posode, zato je včasih kar težko izbrati pravo. Da bo izbira lažja, bomo z vami delili nekaj nasvetov glede izbire voka.

Kako izbrati pravi vok?

Vok posoda je lahko narejena iz različnih materialov, ob enem pa poznamo tudi različne oblike voka. Tako to, kateri material izbrati, kot to, katero obliko vok posode izbrati, je odvisno tako od hrane, ki je nameravate pripravljati, kot od kuhalne površine, na kateri boste vok uporabljali.

Katero obliko voka izbrati?

Ko govorimo o obliki voka, moramo najprej omeniti obliko dna. Posoda ima lahko namreč ravno ali zaobljeno dno.

Za plinske štedilnike je dobra izbira zaobljeno dno. Tako so sicer oblikovane tudi tradicionalne vok posode.

Če iščete vok z zaobljenim dnom, preverite na primer vok Shine Basalt, blagovne znamke Berlinger Haus. Narejen je iz visokokakovostnega aluminija in vas bo očaral s privlačno moderno obliko ter črno barvo. Dobra izbira je denimo tudi vok Unlimited blagovne znamke Tefal, ki je premazan s snovjo proti prijemanju hrane.

Za štedilnike s steklo-keramično ali indukcijsko ploščo pa je bolje izbrati vok z ravnim dnom, saj se posoda tako lažje namesti na štedilnik. Preverite na primer vok Sphera blagovne znamke Tognana na katerem se vam hrana nikoli ne bo prijela. Ali pa vrhunski vok blagovne znamke Fiskars, linije Norden, ki je primeren za pripravo različnih jedi.

Vok posode lahko delimo tudi glede na ročaje. Lahko imajo:
  • dva kratka ročaja,
  • en kratek in en dolg ročaj ali pa
  • en dolg ročaj.
Vok posode z daljšimi ročaji so primerne za cvrenje in praženje živil, saj lahko z njihovo pomočjo živila hitro premešamo in obrnemo. Za dušenje živil lahko izberete tudi vok posodo z dvema krajšima ročajema. Sicer pa so vok posode z dvema krajšima ročajema najbolj primerne za kuhanje zelo velike količine hrane in predvsem postrežbo le-te.

Izberite pravi material za svojo kuhalno ploščo

Za vsakdanjo uporabo je najbolje izbrati vok narejen iz ogljikovega jekla. Hitro se segreje, zato je odlična izbira, če želite v voku hrano prepražiti.

Če imate štedilnik s steklo-keramično ploščo, predlagamo, da izberete nekoliko lažjo vok posodo. Dobra izbira je recimo vok iz nerjavečega jekla, kot denimo vok posoda Cucina perfetta blagovne znamke Homeware Professional.

Za indukcijske kuhalne plošče izberite vok iz ogljikovega jekla, ki se bo odzval na magnet s kuhalne plošče. Posoda se segreje hitro in enakomerno, zato je primerna za pripravo katere koli hrane. Preverite denimo vok posodo vrhunske blagovne znamke Silit premazano s keramično oblogo proti prijemanju.

Aluminijeva litina pa je material, ki je najboljša izbira za začetnike, saj so takšni voki običajno premazani s premazi, ki preprečujejo, da bi se hrana med pripravo prijela posode. Res pa je, da takšen vok največkrat ne bo prenesel izredno visokih temperatur.

Če boste iskali takšno vok posodo, preverite blagovno znamko Sambonet. Na voljo so tudi vok posode v vintage videzu različnih barv. Prav tako je dobra izbira vok blagovne znamke Fissler. Če želite narediti nekaj dobrega za naravo, pa izberite vok italijanske blagovne znamke Moneta iz 100% recikliranega aluminija.

Za razliko od vokov narejenih iz lahke kovine, ki so primerni predvsem za praženje hrane, za dušenje živil raje izberite litoželezni vok.
itoželezni vok je mnogo težji, hrana v njih pa ostane zelo dolgo topla. Litoželezni voki sodijo med izredno kakovostne vrste posode.

Odlična izbira je recimo vok Beef&More blagovne znamke Homeware Professional. Vok lahko uporabljate do temperature 260°C in je na voljo s pokrovom. Ali pa vok Calido, blagovne znamke Kela. Tudi tega boste dobili s pokrovom.

Kaj pa dodatki?

Nekatere vok posode lahko torej dobite tudi s pokrovi, na voljo pa so tudi takšni z mrežo za cvrtje in drugimi dodatki. Pokrov je zelo priročen dodatek za pripravo vse vrste hrane. Vok z mrežo za cvrtje pa izberite, če nameravate v posodi živila predvsem cvreti.

Če boste izbrali vok vrhunske blagovne znamke WMF, linije Macao, boste dobili 4-delni komplet, tako boste z njim lahko pripravljali res vsakršne jedi. Narejen je iz nerjavečega jekla.

Pogosta vprašanja

Ali lahko v voku pripravljamo le azijske jedi?
Ne. Vok posoda ni primerna le za pripravo azijskih jedi, temveč je odlična za vse, ki si radi kosilo ali večerjo pripravite na hitro, z manj maščobami. V vok posodi lahko pripravljate prav vse: rižote, meso, azijske jedi, pražite ali dušite zelenjavo, kuhate lahko celo juhe ali v njem cvrete živila.

Kakšen vok uporabiti za steklo-keramično ploščo?
Če imate štedilnik s steklo-keramično ploščo, predlagamo, da izberete nekoliko lažjo vok posodo. Dobra izbira je recimo vok iz nerjavečega jekla, po možnosti z ravnim dnom.

Kakšen vok uporabiti na indukcijski kuhalni plošči?
Za indukcijske kuhalne plošče izberite vok iz ogljikovega jekla, ki se bo odzval na magnet s kuhalne plošče. Posoda naj ima ravno dno.

Na kakšnem štedilniku se najbolje obnese vok z zaobljenim dnom?
Tradicionalni vok z zaobljenim dnom je najboljši za plinske štedilnike.