Zakaj je tako pomembno izbrati pravi kozarec za vino?

“Vino – magija zemlje, moč narave, mit uživanja.” To je le eden izmed čudovitih citatov, ki opisujejo vino, in če vemo, da vino velja za pijačo bogov, nam je lahko jasno, da je še kako pomembno iz kakšnega kozarca ga pijemo. Brez pravega kozarca za vino namreč nikakor ne morem okusiti in začutiti celotne zgodbe, ki jo ponujajo kakovostna vina.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za leto 2023/24 je vsak Slovenec spil približno 35 litrov vina na leto. Če k temu dodamo še podatke, da je v Sloveniji približno 26.000 domačih pridelovalcev grozdja in vina ter 2.500 registriranih vinarjev, ki delajo in stekleničijo vino, nam je v trenutku jasno, da je vinska kultura pri nas še kako prisotna. A če so za vino, ki ga pridelajo manjši ljubiteljski vinarji, dovolj enostavni vinski kozarci, si visoko kakovostna vina zaslužijo tudi kakovostne in predvsem prave kozarce za vino. Še tako okusno vino namreč ne bo moglo priti v popolnosti do izraza v napačnem vinskem kozarcu.

Vsaka vrsta vina zahteva drugačno obliko in velikost kozarca za vino, saj s tem najbolj vplivamo na to, kako dobro bomo začutili arome in okuse vina med pitjem. Hkrati pa so kakovostni vinski kozarci narejeni iz tankega stekla, tako namreč poskrbimo za najboljši in najhitrejši stik med vinom in ustnicami; imajo dovolj dolg pecelj, s tem namreč preprečimo segrevanje vina; ter so prosojni, saj tako ne zamažemo barve vina – videz te žlahtne kapljice je namreč še eden izmed pomembnih vidikov za polno senzorično doživetje ob pitju kakovostnega vina. Prav visoko kakovosten kozarec za vino, ki smo ga hkrati tudi pravilno izbrali, je tako najboljši pogoj za to, da v polnosti začutimo razkošno zgodbo, ki jo pripoveduje neko kakovostno vino.

Izbrano za vas

Preskoči odsek

Kozarec za rdeče vino naj bo večji in širši

Rdeče vino je zelo kompleksno in se pije na sobni temperaturi. Običajno ima več taninov in ponuja širši aromatični profil. Posledično ga je potrebno postreči v večjih in širših kozarci, saj v njih vino lepše zadiha.

Kozarec za rdeče vino naj bo tako:

  • večji – vsaj 500 do 700 ml,
  • njegovo ustje naj bo široko, saj se bo tako vino odprlo, vonjave pa bodo do nosu prišle takoj, in
  • z nekoliko daljšim pecljem: ta je bolj praktičen za vrtinčenje vina s čimer premešamo in bolj začutimo vse njegove arome, ob enem pa je praktičen tudi zato, ker med pitjem z roko pijače ne segrevamo.

Seveda pa za vsako rdeče vino ni primeren vsak kozarec. Lahka in sadna vina, kot je denimo Pinot Noir, se najlepše razvijejo v manjših kozarcih s srednje širokim ustjem. Zmerno polna vina, kot sta Merlot in Modra frankinja, zahtevajo srednje velike čaše. Polna, bogata rdeča vina, kot je Cabernet Sauvignon, pa pridejo najlepše do izraza v velikih čašah, balonaste oblike.

 Kozarec za vino
Kozarci za vino

Posebne oblike kozarca za rdeče vino

Poznamo tudi posebne oblike kozarcev za rdeče vino. T.i. Bordeaux kozarec, ki je nadpovprečno visok in ima široko čašo, ki pa se zaključi z nekoliko ožjim ustjem. Takšen kozarec za rdeče vino je primeren za močna črna vina. T.i. Burgundski kozarec pa ima balonasto obliko, je širok in precej odprt ter zato primeren za nežnejša, bolj aromatična rdeča vina, saj pijačo vodi do sredine jezika in tam sproži tiste brbončice, ki poskrbijo, da ga okusimo kar najbolj polno.

Katerega izbrati, če se odločimo le za en set kozarcev za rdeče vino?

Če se boste odločili le za en set kozarcev za rdeče vino, je najbolje, da izberete takšnega s prostornino okrog 600 ml, s srednje široko čašo in čisto rahlo zoženim ustjem. V takšnem kozarcu bodo lepo do izraza prišle skoraj vse vrste rdečega vina.

Kozarci za vino

Kozarec za belo vino naj bo manjši in višji

Bela vina so bolj sveža od rdečih in se pijejo ohlajena ali vsaj pol ohlajena, njihove arome pa so sadne in lahke. Kozarec za belo vino mora biti torej prilagojen tako, da med pitjem do izraza pridejo prav te značilnosti.

  • Naj bo manjši od rdečega, z volumnom 250 do 400 ml;
  • po obliki naj bo podoben tulipanu, naj ima torej zoženo ustje, saj tako ohranja temperaturo, arome zadrži v bližini nosu, tekočino pa usmeri na srednji ali sprednji del jezika;
  • steklo naj bo tanjše, saj je tako stik med vinom in ustnicami hitrejši in bolj direkten, okus pa zato intenzivnejši;
  • pecelj pa naj bo primerno dolg, da med držanjem ne segrevamo tekočine v kozarcu.

Tako kot to velja za rdeča vina, tudi pri belih različne sorte potrebujejo različne kozarce za belo vino. Sveža, suha bela vina, kot je Sauvignon Blanc, pridejo najbolj do izraza v ozkih tulipanastih kozarcih. Aromatična vina, kot je Riesling, zahtevajo malce širši kozarec, ki ima ožji rob. Polna, zorjena vina, še posebej, če so zorjena v posebnih sodih, kot so hrastovi sodi ali sodi s kakšno drugo aromo, pa so najboljša v večjih čašah – takšnih, ki so še najbolj podobne kozarcem za rdeče vino.

Kaj pa sladka bela vina?

Sladka in desertna bela vina, kot so ledena vina, vina pozne trgatve ali jagodni izbor, zahtevajo tudi kakovostne in nekoliko bolj specifične kozarce za belo vino v katerih bodo sladke in razkošne arome prišle najbolj do izraza.

Kozarci so lahko, še posebej, če govorimo o ledenem vinu ali pozni trgatvi, manjši, saj takšna vina pijemo v manjših količina, denimo 0,5 dl. Za vsa sladka vina pa so najboljši izbor kozarci za belo vino tulipanaste oblike z zoženim ustjem. Na takšen način že sam kozarec zadrži in usmeri kompleksne arome tovrstnih razkošnih vin, hkrati pa tekočino usmeri k sprednjemu delu jezika, kjer najbolj zaznamo sladkost značilno za sladka vina. Sicer pa za uživanje sladkega belega vina lahko uporabljamo tudi kozarec za penino.

Kateri kozarec za belo vino izbrati, če se odločimo le za en set kozarcev?

Če se odločite le za en set kozarcev za belo vino, izberite takšne v tulipanasti obliki, srednje velikosti. Takšni kozarci so običajno primerni za večino sort belih vin in celo za penino.

 Kozarec za vino

Kozarec za penino naj bo visok in ozek

Penina je pijača, ki je sicer res nastala »po nesreči«, a se nikakor ne izbere »po nesreči«: penina je namreč vrsta vina, ki jo izbiramo ob najbolj slavnostnih priložnostih in se vedno znajde na praznično obloženih mizah, prav zaradi tega je izjemno pomembno, da za njeno uživanje izberemo tudi pravi kozarec za penino.

Glavni namen kozarca za penino je, da ohrani mehurčke ter vse razkošne arome in svežino, ki ju penina ponuja, hkrati pa mora ponujati videz elegance in razkošja.

Čeprav se kot kozarec za penino najpogosteje uporablja ozek in visok, t.i. Flûte kozarec, je ta – verjeli ali ne, malce manj primeren od tulipanastega kozarca, ki je podoben kozarcu za belo vino. Namreč, kljub temu, da je videti izjemno eleganten, malce omejuje arome, ki se sicer lahko razvijejo v kakovostni penini.

V zadnjem času se ljudje zelo pogosto odločajo tudi za Coupe kozarec za penino: širok in nizek kozarec za penino v vintage slogu. Njegov videz je zelo eleganten in sofisticiran, a hitro izgublja mehurčke.

Najboljša izbira za kozarec za penino je torej tulipanasti kozarec, ki je zelo podoben kozarcu za belo vino, le da je po obliki nekoliko bolj zapleten. Kozarec za belo vino je namreč enostavnejše oblike, saj je manjša čaša, ki se sicer res nekoliko zoži na vrhu, a je dokaj enakomerno zaobljena. Pravi tulipanasti kozarec, ki je primeren za vrhunske in izredno aromatične penine, pa je oblikovan tako, da je spodaj ožji, na sredini se razširi in se nato ponovno zoži, v celoti pa je nekoliko ožji od tistega za belo vino. Hkrati je pravi tulipanasti kozarec za penino tudi nekoliko večji, njegov volumen je namreč 350 do 450 ml.

 Kozarec za penino
 Kozarec za penino

Tudi postrežba vina je ključna, da ta pride do izraza

Da bi vino prišlo najbolj do izraza ni pomembno le, da izberemo najboljši vinski kozarec, temveč moramo vedeti tudi, kako vino postreči.

Kot smo že izpostavili, se rdeče vino pije na sobni temperaturi, belo vino pa ohlajeno ali vsaj pol ohlajeno. Tudi penine in sladka vina so boljši, če so dobro ohlajeni. Po OVI standardih, ki jih pripravlja Mednarodna organizacija za trto in vino, bi torej vina morali piti pri sledečih temperaturah:

  • rdeče vino pri 16 do 18 °C,
  • belo vino pri 10 do 12 °C, in
  • penino pri 6 do 8 °C.

Sommelieri pa priporočajo, da se sladka in desertna bela vina pijejo pri podobnih temperaturah, kot penine, torej pri 6 do 8 °C, sladka rdeča vina in portovec pa pri 12 do 14 °C.

Poleg tega bodo rdeča vina najboljša, če jih bomo po odprtju pustili stati pol ure do eno uro (razen, če so stara: s takšnimi je potrebno ravnati posebej skrbno, saj ne smejo imeti preveč stika z zrakom), pri belem vinu to ni nujno, penino pa ne puščamo stati.

Sicer pa vin ne smemo naliti do vrha kozarca. Najbolje je, da jih natočimo le do 1/3, saj tako pustimo dovolj prostora za vrtinčenje in razvoj arome vina.

Kako skrbeti za vinske kozarce?

Ne glede na to, kako kakovostne kozarce za vino boste izbrali, je ključno, da zanje tudi pravilno skrbite.

Takoj po uporabi je potrebno vinski kozarec vsaj na hitro sprati z vodo. Kristalni kozarci se perejo izključni na roke, medtem ko je nekatere ostale vinske kozarce mogoče prati tudi v pomivalnem stroju. Najbolje je, da preberete navodila proizvajalca.

V vsakem primeru pri strojnem pranju kozarcev velja izredna previdnost. Peremo jih namreč lahko le z drugimi steklenimi kozarci, poleg kozarcev ne smemo v stroj polagati druge posode, za pranje pa uporabljamo program za pranje steklenih kozarcev.

Tudi, če jih perete na roke je pomembno, da za to uporabljate blage detergente za posodo in med pranjem niste pregrobi. Po pranju kozarce posušimo na zraku in jih spoliramo s krpo, ki ne pušča dlak. Tako se bo kozarec svetil, odstranili pa bomo tudi vse posušene kapljice vode, ki so morda ostale od pomivanja posode.

Kozarce je potrebno shraniti na varno mesto, kjer se ne bodo po pomoti razbili. Ob enem pa je smiselno, da jih shranimo proč od živil, kot so kava, čaj, začimbe in druga živila ali predmeti z močnimi aromami, saj bi se jih kozarci zaradi svoje tanke steklovine lahko nalezli.

 Kozarec za penino

Zaključek: ključne informacije o vinskih kozarcih in pitju vina

Ko boste kupovali in/ali pili vino, imejte v mislih nekaj ključnih informacij.

Rdeče vino bo prišlo najlepše do izraza, če ga boste pili na sobni temperaturi iz večjih in širših kozarcev, ki so na vrhu čisto rahlo zoženi, s prostornino okrog 600 ml. Kozarec naj ima tudi pecelj s pomočjo katerega boste tekočino najlažje zavrteli in s tem dodobra začutili njegove bogate arome.

Polsuha in suha bela vina točite v manjše kozarce s prostornino do 400 ml, tulipanaste oblike, z daljšim pecljem in iz tankega stekla, tako boste najlažje okusili njegove sveže in sadne note. Vino se pije ohlajeno ali vsaj pol ohlajeno.

Sladka in desertna bela vina postrezite v kozarcu z nekoliko manjšo prostornino od klasičnega belega vina. Kozarec naj bo tulipanast, podoben tistemu za penino, in iz tankega stekla, pecelj pa naj bo dolg. Sladka vina se pijejo dobro ohlajena.

Penina pa bo prišla najlepše do izraza v pravih tulipanastih kozarcih, ki so oblikovani malce bolj zapleteno od kozarcev za belo vino. Dobra alternativa so kozarci za klasično belo vino ali Flûte kozarec. Njegova prostornina naj bo 350 do 450 ml, steklo tanko, pecelj pa dolg. Tudi penina se pije ohlajena.

Nenazadnje pa poskrbite, da boste vse kozarce za vino skrbno hranili in vzdrževali. Najbolje je, da jih perete na roke z blagim detergentom za posodo, med pranjem pa ne bodite pregrobi. Po pranju kozarce posušite na zraku in jih spolirajte s krpo, ki ne pušča dlak. Če so takšna navodila proizvajalcev, jih lahko operete tudi v pomivalnem stroju, a le skupaj z drugimi kozarci, s programom za pranje steklovine.

Poiščite kozarce za vino v Lesnini

V Lesnini vas čaka velik nabor različnih kozarcev za vino. Na voljo so številne kakovostne blagovne znamke, kot sta denimo cenovno dostopnejša, a še vedno zelo kakovostna blagovna znamka Novel ali kakovostna znamka Leonardo, ki ponuja res velik nabor vinskih kozarcev različnih oblik, velikosti in vrst.

Preglejte našo ponudbo na spletu, obiščite katero izmed naših poslovalnic in najdite kozarec za vino, ki bo poskrbel za najboljše doživetje vinske zgodbe. V Lesnini pa boste našli tudi navdih in nasvet, kakšne kozarce potrebujete za druge vrste pijač ter vse ostalo, kar potrebujete za ureditev mize za slavnostno večerjo.