Nasveti za čiščenje kuhinje

Jo brišete sproti ali se ji temeljiteje posvetite ob vikendih? Kuhinja je med madežem bolj izpostavljenimi deli vašega domovanja in vsekakor zahteva veliko pozornosti. V tem prispevku smo zbrali nasvete za čiščenje vseh kuhinjskih površin, še zlasti pa se bomo posvetili čiščenju različnih vrst kuhinjskih front.

Čiščenje kuhinjskih delovnih površin

Katero čistilo za kuhinje izbrati je odvisno predvsem od materiala kuhinjskih površin. Za granit in marmor uporabite neabrazivna čistila, za nerjaveče jeklo prilagojena čistila za kovine, za lesene delovne površine pa čistilo za les. Za vsakodnevno čiščenje bo zadostovala že kombinacija vode in čistila za posodo.

Ker se na kuhinjskih površinah pogosto znajdejo drobtine ali razsuta suha živila, je pametna izbira tudi ročni sesalec.

Če ste na delovni površini rezali surovo meso, jo po uporabi obvezno razkužite. A, pozor: izberite le takšno razkužilo, ki ne bo poškodovalo delovne površine. Za najbolj občutljive površine zato priporočamo kar uporabo kisa.

Spraskana površina namreč ni le na videz neprivlačna, temveč je tudi nevarna za zdravje. Poškodovane predele je težje temeljito očistiti in lahko kaj kmalu postanejo gojišče bakterij. Če vas zanima, kje vse se še v kuhinji najpogosteje nabirajo mikrobi (in verjemite nam, na nekatera mesta sploh ne bi pomislili), vas vabimo k branju prispevka o higieni v kuhinji.
Kuhinja

Čiščenje kuhinjskega korita

V zadnjih letih so granitna kuhinjska korita med izjemno iskanimi. Njihovo vzdrževanje je nekoliko bolj zahtevno kot vzdrževanje korit iz nerjavečega jekla. Pomembno je, da jih čistite s posebnimi čistili, saj jih lahko močnejša sredstva, torej tista, ki vsebujejo denimo klor, poškodujejo.

Čiščenje belega granitnega korita je lahko enostavno, če barvne madeže, kot so madeži čaja, kave, sadja očistimo takoj ko nastanejo.

Po drugi strani je na črnem koritu pogosta težava zasušen vodni kamen. Zato korita v tej barvi takoj po uporabi nujno do suhega prebrišite z bombažno krpo. Enako velja tudi za kuhinjsko armaturo.

Kako očistiti kuhinje visokega sijaja

Da bo vaša kuhinja visokega sijaja res bleščeča, zadoščajo le mehka gobica oziroma krpa iz mikrovlaken, milnica in malo discipline.

Fronte visokega sijaja skušajte čim večkrat nežno prebrisati, saj bodo le na tak način brez vidnih prstnih odtisov in ostankov umazanije.

Kako pa ravnati s frontami visokega sijaja takoj po montaži? Preberite v nadaljevanju.

Kuhinjske fronte s površinami iz visokosijajnega akrila

Površina teh kuhinjskih front je pri obdelavi in montaži obdana z zaščitno folijo PE s posebnim oprijemalnim slojem. Svetujemo vam, da jo odstranite šele po uspešni montaži kuhinje, saj akril, sintetična termoplastična umetna masa, poskrbi za izjemno barvo, barvno obstojnost in globinski učinek.

Površina visokosijajnega akrila bo po odstranitvi zaščitne folije še nekaj časa občutljiva. Zaradi vpliva vlage v zraku bo prišlo do strditve, ki lahko traja tudi nekaj dni. Da bi pospešili proces utrjevanja in doseganja odpornosti površine, svetujemo, da kuhinjske fronte takoj po odstranitvi zaščitne folije obdelate s priloženim polirnim sredstvom za nego (UG-Polish). Za slednjo aktivnost vedno uporabite mehko krpo in ne krpo iz mikrovlaken.

Lakirane kuhinjske fronte – lak v barvi ali visokosijajni lak

Površine lakiranih kuhinjskih front se v procesu izdelave temeljito in v več korakih obdelajo s kakovostnim lakom. Vodni laki so skoraj brez vonja, ekološki in zdravju neškodljivi, saj ne vsebujejo fungicidov, insekticidov ali težkih kovin.

Lakirane površine je treba redno vzdrževati in odstraniti morebitne nečistoče, ko so te še sveže.
  • Morebitnim ostankom vlage se izognete tako, da po čiščenju površine osušite s suho, mehko krpo.
  • Trdovratne mastne madeže ali ostanke lepila pa lahko odstranite z običajnim sredstvom za čiščenje plastike.

Previdnost ni odveč, zato vsako sredstvo za čiščenje preizkusite na manj vidnem mestu (denimo v notranjosti kuhinjskega elementa).

In še ena pomembna informacija: odstopanje laka, ki je posledica udarca, ni razlog za reklamacijo kuhinje.

Tako, sedaj veste kako očistiti kuhinje visokega sijaja. Sedaj pa se posvetimo še čiščenju lesenih kuhinjskih front.
Črna kuhinja

Čiščenje lesenih kuhinjskih front – masivnih ali furniranih

Kuhinjske fronte iz furnirja ali masivnega lesa so načeloma enostavne za vzdrževanje, saj so obdane s kakovostnim zaščitnim lakom. Morebitne nečistoče samo odstranite, dokler so madeži še sveži. Za čiščenje uporabite vlažno (bombažno) krpo. Nečistoče boste najbolje očistili tako, da brišete v smeri strukture lesa in tako očistite pore.

Izogibajte se vlagi, ki ostaja v profilih in vogalih ter obrobnih delih, po čiščenju pa površine obrišite z mehko, suho krpo.

Ne pozabite tudi na dejstvo, da je les naravni material. Zaradi svojih naravnih lastnosti “diha“ tako pri ekstremni vlažnosti kot tudi na suhem zraku, zato obstaja možnost, da kljub zaščitnemu laku površina nabrekne ali pa se skrči. V kuhinjskih prostorih skušajte zagotoviti uravnoteženo klimo.

Razlike v barvi in strukturi ter spremembe barve zaradi dolgotrajne izpostavljenosti svetlobi in soncu so naravne značilnosti lesa, zato same po sebi niso zadosten razlog za reklamacijo.

Čiščenje kuhinjskih front, prevlečenih s folijo – „postforming“ front

Kuhinjske fronte, prevlečene s plastiko, se najbolje čistijo z običajnimi sredstvi za čiščenje ali mlačno vodo, nekaj detergenta in mehko bombažno krpo. Če se pojavijo madeži, jih odstranite takoj, ko je to mogoče.
  • Vlažne površine do suhega obrišite z mehko krpo.
  • Trdovratne mastne madeže ali ostanke lepila lahko odstranite z običajnim sredstvom za čiščenje plastike (vedno ga preverite na notranji strani omarice).

Čiščenje steklenih kuhinjskih front – satiniranih ali lakiranih v barvi

Površine satiniranih steklenih kuhinjskih front so kakovostne (brez laka ali folije), odlikujejo jih trajnost in odpornost.

Za vzdrževanje je priporočljiva uporaba čistilnih sredstev za stekla. Ker lahko slednja puščajo mastne madeže, se jim je smiselno izogibati, saj lahko med drugim povzročijo obarvanost satiniranih površin, kar je težko odpraviti.

Generalno čiščenje kuhinje

Generalno čiščenje kuhinje običajno zajema:
  • Čiščenje kuhinjskega korita in armature
  • Čiščenje kuhinjskih delovnih površin in front
  • Čiščenje aparatov, kot so pečica, napa, pomivalni stroj, hladilnik, zmrzovalnik in mikrovalovka
  • Čiščenje stenskih oblog in tal
  • Zunanje in notranje čiščenje kuhinjskih oken in okenskih polic

Enotnega odgovora kako pogosto je treba kuhinjo generalno očistiti ni, saj je pogostost čiščenja odvisna predvsem od stanja kuhinje. Kuhinje, ki so veliko v uporabi zagotovo potrebujejo hitrejšo ponovitev generalnega čiščenja.