Spoznajte čar litoželezne posode

HOMEWARE PROFESSIONAL: Lonec BEEF&MORE
Litoželezna posoda ima zelo dolgo zgodovino, saj so jo na odprtem ognju uporabljali že davno, pred več kot 2.000 leti. V 19. stoletju so jo začeli uporabljati tudi na domačih štedilnikih. 

Danes je litoželezna posoda še kakovostnejša, kot nekoč, saj je mogoče dobiti tudi takšno, ki že ima premaz, zaradi katerega se hrana ne prijema na dno. Lahko pa izberete tudi takšno, ki je dopolnjena z emajlom. Zakaj jo v svoji kuhinji enostavno morate imeti, lahko preberete v prispevku.

Prednosti litoželezne posode

BERGHOFF: Kozica
Res je, da je najboljša litoželezna posoda nekoliko dražja, vendar ima ogromno prednosti. Če boste zanjo pravilno skrbeli,  pa vam bo lahko služila kar vse življenje.
  • Litoželezna posoda ima izjemno dolg rok trajanja. Če boste z njo ravnali prav, bo lahko služila tudi vašim otrokom in vnukom, saj njena življenjska doba zlahka preseže 100 let.
  • Narejena je iz popolnoma naravnih materialov in je tako, če upoštevamo tudi njeno življenjsko dobo, izredno ekološka rešitev.
  • Toplota se v njej razporedi enakomerno, hrana pa v njej ostaja topla dlje časa.
  • Običajno je primerna za vse vrste štedilnikov, tudi za pečice.
  • Če boste poskrbeli za patino ali boste takšno, ki bo zaščito imela, že kupili, se hrana ne bo prijemala na dno posode.
  • Narejena je iz nereaktivnega materiala, kar pomeni, da med pripravo hrana z njo ne reagira, tako bo ta okusna in zdrava.

Seveda pa je za to, da bi najboljša litoželezna posoda res ostala takšna, potrebno poskrbeti za pravilno uporabo in vzdrževanje le-te.

Kako poskrbeti, da bo najboljša litoželezna posoda takšna tudi ostala?

Litoželezna posoda ima resnično dolgo življenjsko dobo, vendar ji je pri tem potrebno pomagati s pravilno uporabo in vzdrževanjem.
HOMEWARE PROFESSIONAL: Lonec za pečenje BEEF&MORE
  • Če se odločite za surovo, neobdelano litoželezno posodo, morate na njej pred uporabo s pomočjo olja ustvariti patino in jo kasneje tudi obnavljati.
  • V njej ne smete kuhati kislih živil, razen, če imate emajlirano litoželezno posodo.
  • Vedno morate poskrbeti, da jo po uporabi hitro očistite in dodobra obrišete.
  • Ne smete je prati v pomivalnem stroju.
  • Med uporabo litoželezne posode na keramični ali indukcijski kuhalni plošči jo morate iz štedilnika dvigovati, po njem je ne smete vleči, saj bi ga lahko poškodovali.
  • Preden v njej začnete kuhati, jo morate najprej segreti. To naredite tako, da vsebino začnete kuhati na nižji temperaturi, ki jo kasneje zvišate ali pa posodo predhodno nekoliko zagrejete v pečici.
  • Med kuhanjem ne smete uporabljati preveč maščobe, saj bi s tem lahko povzročili, da bi patina odstopila, vi pa bi dobili manj kakovostno hrano. 
  • Ker se posoda močno segreje in ostaja dolgo vroča, morate biti previdni med uporabo.
  • Med kuhanjem ne uporabljajte kovinskih žlic in kuhalnic, da ne bi poškodovali dna.

Kaj je patina in kako jo ustvarimo?

Čeprav je danes na tržišču mogoče dobiti tako že obdelano kot emajlirano litoželezno posodo, na kateri patine pred prvo uporabo ni potrebno ustvariti, lahko izberete tudi surovo, neobdelano litoželezno posodo. Da bi vam ta dolgo in dobro služila, morate na dnu posode ustvariti patino oz. prevleko  iz olja in jo nato tudi obnavljati.

S pomočjo patine se na tovrstno posodo hrana ne prijema. Ustvarite jo tako, da pred prvo uporabo dno premažete z jedilnim oljem. Nato posodo v pečici segreti na 190 – 200 °C pustite dobre pol ure. Ko se ohladi, postopek še nekajkrat ponovite. Po nekajkratni uporabi je patino potrebno obnoviti.

Navodila so sicer običajno na voljo pri proizvajalcih. V njih boste izvedeli tudi, ali je ta postopek sploh potreben ali pa je posoda že obdelana.

Kako litoželezno posodo vzdrževati?

Po uporabi je potrebno litoželezno posodo čim prej očistiti, vendar je pred tem potrebno pustiti, da se ohladi. Če bi jo ohladili tako, da bi jo polili s hladno vodo, bi se namreč njena kakovost lahko poslabšala.

Ko je posoda ohlajena, je ne smete puščati v koritu, kaj šele v vodi, saj bi lahko začela rjaveti. Namesto tega jo je potrebno takoj očistiti s toplo vodo in malo milnice. Pri tem si lahko pomagate z mehkimi krtačami ali gobicami, nikakor pa ne s kovinskimi, saj bi jo lahko poškodovali.

Ko jo očistite, jo takoj osušite. Ko jo boste položili v omaro, pa vanjo dajte plast papirnatih brisač, da bo nase povlekla vso morebitno preostalo vlago.
litoželezna posoda

Klasična litoželezna posoda ali emajlirana litoželezna posoda?

Kot smo že omenili, na tržišču lahko dobite tako klasično kot emajlirano litoželezno  posodo. Katera je prava za vas, je odvisno predvsem od namena uporabe in vaših želja.
Litoželezna emajlirana posoda
Emajlirana posoda – tudi litoželezna emajlirana posoda, ima ogromno prednosti, na njej pa pred uporabo ni potrebno ustvariti patine. Hrana se na njo ne prime, material je nereaktiven, v njej pa je mogoče pripravljati tudi hrano s kislimi sestavinami, kot so paradižnik, limonin sok in podobno. Prav tako je emajlirana litoželezna posoda primernejša za živila, ki jih pripravljate v pečici.
Klasična litoželezna posoda
Klasična litoželezna posoda je – na drugi strani – boljša za peko mesa in pripravo zrezkov, saj bo poskrbela, da se bo meso lepo zapeklo na zunaj, znotraj pa bo ostalo sočno. Vendar je na njej predhodno potrebno ustvariti patino, v njej pa ni mogoče kuhati kislih živil brez, da bi se pri tem posoda poškodovala ali vsaj izgubila na kakovosti.
Ko boste iskali možnost, kje kupiti litoželezno posodo – surovo ali emajlirano, obiščite katero od poslovalnic Lesnine. Naši svetovalci vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri. Lahko pa ponudbo preverite že na naši spletni strani.