Najprej je zagotovo potrebno poskrbeti za varnost. Preden žar zaženete zato preverite, če kje uhaja plin. Pri tem si lahko znatno pomagate s tesnilnimi spreji, ki z mehurčki pokažejo ali kakšno tesnilo pušča. Namesto tega lahko uporabite tudi milni lug. V primeru, da se bodo pojavili mehurčki, žara ne uporabljajte, dokler ga ne boste popravili.
Potrebno je preveriti tudi plin v jeklenki, da vam ga med peko ne bi zmanjkalo. To lahko naredite enostavno tako, da jeklenko pred uporabo potežkate. V primeru, da se vam bo zdela sumljivo lahka, je to znak, da bo plina premalo.
Če žar deluje pravilno, je na vrsti drugi del priprave. Mnogi proizvajalci žarov priporočajo, da njegove rešetke pred prvo uporabo namastite z oljem. Rešetke boste tako po uporabi lažje očistili, pa tudi rjaveti bodo začele kasneje. A pozor, nikar ne uporabite preveč olja. Ta namreč z rešetk ne sme kapljati.
Prav tako je pametno, da pred prvo uporabo pustite žar nekaj časa prižgan, brez da bi nanj položili hrano. Tako boste poskrbeli, da bodo pogoreli vsi ostanki proizvodnje.
Preden se boste lotili dejanske peke, si pripravite tudi vse
pripomočke za žar in peko , ki jih boste potrebovali. To je zagotovo komplet pribora za žar, s katerim boste med peko varneje in lažje prestavljali ter obračali hrano. Ne pozabite niti na rokavice za žar, s katerimi vam vročina ne bo prišla do živega prehitro. Prav pa vam bodo prišle tudi različne posodice za žar, v katerih boste lažje spekli, denimo, zelenjavo. Tako vam bodo vsi pripomočki na dosegu roke in žara ne boste puščali brez nadzora medtem, ko bi tekli ponje.