8 nasvetov za peko na plinskem žaru
Se tudi vam zasvetijo oči ob misli na okusno hrano z žara in zabavne piknike s prijatelji in družino, med posedanjem na udobnem vrtnem pohištvu, vendar vas dolga priprava žara in pomanjkanje znanja uravnavanja ognja odvrne od misli na zabavno piknik zabavo? Potem se odločite za plinski žar! Peka na plinskem žaru je enostavna in hitra, z nekaj truda pa lahko pričarate tudi tisti značilni okus po dimu, zaradi katerega se vam ob misli na piknik pocedijo sline.
Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti za vaš plinski žar in pripravo hrane na njem, da bo že naslednji piknik pravi užitek.
Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti za vaš plinski žar in pripravo hrane na njem, da bo že naslednji piknik pravi užitek.


Zakaj izbrati ravno plinski žar?
Čeprav se mnogi ljubitelji žarov pogosto sporečejo, kateri žar je boljši – plinski, na oglje ali celo električni, jih vedno več prisega prav na plinsko različico.
Preden bomo z vami delili nekaj nasvetov o peki na plinskem žaru, bi vam radi predstavili, zakaj je ravno plinski žar odlična izbira za domače žar mojstre. Ima namreč številne prednosti, ki vam bodo pripravo poletnih piknikov pošteno olajšale.
Preden bomo z vami delili nekaj nasvetov o peki na plinskem žaru, bi vam radi predstavili, zakaj je ravno plinski žar odlična izbira za domače žar mojstre. Ima namreč številne prednosti, ki vam bodo pripravo poletnih piknikov pošteno olajšale.
- Plinski žar se hitro zagreje, zato vam pri naslednjem pikniku ne bo potrebno čakati uro ali dlje, da se bo razplamtel plamen in ustvarila ravno prava žerjavica.
- Enostaven je za uporabo, saj za pripravo hrane ne potrebujete posebnega znanja uravnavanja ognja. Temperaturo enostavno prilagajate z obračanjem gumba.
- Hrana se na njem hitro speče.
- Čeprav je res, da žar na oglje lahko najlepše poskrbi za privlačno aromo dima, pa lahko z raznimi dodatki le-to poustvarite tudi pri peki na plinskem žaru. Več o tem, kako to doseči, vam bomo zaupali nekoliko kasneje.
- Čeprav je plinski žar res nekoliko dražji, je peka na njem vseeno relativno ugodna, saj plinske jeklenke niso pretirano drage.
- Ker proizvaja mnogo manj dima, ga lahko brez slabe vesti uporabljate tudi na balkonu.
- Enostaven je za čiščenje.
Plinski žar pred prvo uporabo dobro pripravite
Najprej je zagotovo potrebno poskrbeti za varnost. Preden žar zaženete zato preverite, če kje uhaja plin. Pri tem si lahko znatno pomagate s tesnilnimi spreji, ki z mehurčki pokažejo ali kakšno tesnilo pušča. Namesto tega lahko uporabite tudi milni lug. V primeru, da se bodo pojavili mehurčki, žara ne uporabljajte, dokler ga ne boste popravili.
Potrebno je preveriti tudi plin v jeklenki, da vam ga med peko ne bi zmanjkalo. To lahko naredite enostavno tako, da jeklenko pred uporabo potežkate. V primeru, da se vam bo zdela sumljivo lahka, je to znak, da bo plina premalo.
Če žar deluje pravilno, je na vrsti drugi del priprave. Mnogi proizvajalci žarov priporočajo, da njegove rešetke pred prvo uporabo namastite z oljem. Rešetke boste tako po uporabi lažje očistili, pa tudi rjaveti bodo začele kasneje. A pozor, nikar ne uporabite preveč olja. Ta namreč z rešetk ne sme kapljati.
Prav tako je pametno, da pred prvo uporabo pustite žar nekaj časa prižgan, brez da bi nanj položili hrano. Tako boste poskrbeli, da bodo pogoreli vsi ostanki proizvodnje.
Preden se boste lotili dejanske peke, si pripravite tudi vse pripomočke za žar in peko , ki jih boste potrebovali. To je zagotovo komplet pribora za žar, s katerim boste med peko varneje in lažje prestavljali ter obračali hrano. Ne pozabite niti na rokavice za žar, s katerimi vam vročina ne bo prišla do živega prehitro. Prav pa vam bodo prišle tudi različne posodice za žar, v katerih boste lažje spekli, denimo, zelenjavo. Tako vam bodo vsi pripomočki na dosegu roke in žara ne boste puščali brez nadzora medtem, ko bi tekli ponje.
Potrebno je preveriti tudi plin v jeklenki, da vam ga med peko ne bi zmanjkalo. To lahko naredite enostavno tako, da jeklenko pred uporabo potežkate. V primeru, da se vam bo zdela sumljivo lahka, je to znak, da bo plina premalo.
Če žar deluje pravilno, je na vrsti drugi del priprave. Mnogi proizvajalci žarov priporočajo, da njegove rešetke pred prvo uporabo namastite z oljem. Rešetke boste tako po uporabi lažje očistili, pa tudi rjaveti bodo začele kasneje. A pozor, nikar ne uporabite preveč olja. Ta namreč z rešetk ne sme kapljati.
Prav tako je pametno, da pred prvo uporabo pustite žar nekaj časa prižgan, brez da bi nanj položili hrano. Tako boste poskrbeli, da bodo pogoreli vsi ostanki proizvodnje.
Preden se boste lotili dejanske peke, si pripravite tudi vse pripomočke za žar in peko , ki jih boste potrebovali. To je zagotovo komplet pribora za žar, s katerim boste med peko varneje in lažje prestavljali ter obračali hrano. Ne pozabite niti na rokavice za žar, s katerimi vam vročina ne bo prišla do živega prehitro. Prav pa vam bodo prišle tudi različne posodice za žar, v katerih boste lažje spekli, denimo, zelenjavo. Tako vam bodo vsi pripomočki na dosegu roke in žara ne boste puščali brez nadzora medtem, ko bi tekli ponje.
Preskoči odsek
Mesa ali druge hrane nikoli ne polagajte na umazane rešetke
Preden se boste na svojem plinskem žaru lotili priprave hrane poskrbite, da je ta dodobra očiščen od prejšnje peke. To je pomembno predvsem zaradi zdravja in higiene, hkrati pa se lahko ostanki hrane med pripravo preveč zapečejo in zato poslabšajo okus in kakovost jedi.
V grobem tako žar očistite že takrat, ko je topel (ne vroč!). Tega se lotite s strgalom in z rešetk postrgajte večje ostanke hrane in maščobe. Ko se bo ta popolnoma ohladil, se lotite še temeljitega čiščenja. Madeže zdrgnite z žičko ali žičnato krtačo, nato pa rešetke očistite z vlažno krpo. Pri tem si lahko pomagate z nekaj kapljicami olja ali mešanico alkoholnega kisa in mlačne vode.
V grobem tako žar očistite že takrat, ko je topel (ne vroč!). Tega se lotite s strgalom in z rešetk postrgajte večje ostanke hrane in maščobe. Ko se bo ta popolnoma ohladil, se lotite še temeljitega čiščenja. Madeže zdrgnite z žičko ali žičnato krtačo, nato pa rešetke očistite z vlažno krpo. Pri tem si lahko pomagate z nekaj kapljicami olja ali mešanico alkoholnega kisa in mlačne vode.
Preskoči odsek
Peka mesa na plinskem žaru: poskrbite za visoko temperaturo in predpripravo mesa
Mesa ne smete na žar položiti direktno iz hladilnika, ampak mora prej počivati na sobni temperaturi. Pred peko mora biti temperatura v žaru dovolj visoka. Tako bo meso hitro zakrknilo in se bo lepo speklo. Prav tako bodite pozorni, kako dolgo in na kakšni temperaturi se peče kakšen kos mesa ter temu prilagodite mesto peke. Pri mnogih modelih plinskih žarov lahko namreč vročino na posameznih delih rešetke prilagodite.
Med peko mesa ne obračajte prepogosto, po peki pa mu dajte vsaj nekaj minut časa, da počiva. Piko na i bo pri peki mesa na plinskem žaru dala marinada. Meso zato dobro pripravite že dan prej.
Pri peki čevapčičev na plinskem žaru poskrbite, da temperatura ne bo previsoka, saj bi se ti sicer zunaj zažgali, v sredini pa ostali surovi. Prav tako je peka čevapčičev na plinskem žaru precej hitra, zato poskrbite, da jih na rešetki ne boste pustili predolgo.
Med peko mesa ne obračajte prepogosto, po peki pa mu dajte vsaj nekaj minut časa, da počiva. Piko na i bo pri peki mesa na plinskem žaru dala marinada. Meso zato dobro pripravite že dan prej.
Pri peki čevapčičev na plinskem žaru poskrbite, da temperatura ne bo previsoka, saj bi se ti sicer zunaj zažgali, v sredini pa ostali surovi. Prav tako je peka čevapčičev na plinskem žaru precej hitra, zato poskrbite, da jih na rešetki ne boste pustili predolgo.
Peka rib na plinskem žaru: ribe ne pecite ves čas s pokritim pokrovom
Prehranski strokovnjaki vse bolj opozarjajo na to, da pojemo preveč mesa. Po drugi strani pa so ribe premalokrat na našem jedilniku. Na plinskem žaru lahko spečete zelo okusne ribe. S peko rib na prostem pa se boste izognili tudi močnim vonjavam, ki lahko med peko nastanejo v stanovanju, zato le izkoristite prednosti peke rib na plinskem žaru in si pripravite zdrav in okusen obrok.
Ko se boste lotili peke rib poskrbite, da jih boste pred peko dobro pripravili. Očistite jih in popolnoma osušite. Ribe je najbolje peči pri približno 200 do 230 °C. Rešetke morajo biti pred tem popolnoma očiščene.
Ribo približno polovico časa peke pecite pri zaprtem pokrovu, nato ga odprite. Če je ne boste mogli brez težav odstraniti z rešetke, jo pustite, da se peče še kakšno minuto dlje.
Ko se boste lotili peke rib poskrbite, da jih boste pred peko dobro pripravili. Očistite jih in popolnoma osušite. Ribe je najbolje peči pri približno 200 do 230 °C. Rešetke morajo biti pred tem popolnoma očiščene.
Ribo približno polovico časa peke pecite pri zaprtem pokrovu, nato ga odprite. Če je ne boste mogli brez težav odstraniti z rešetke, jo pustite, da se peče še kakšno minuto dlje.
Preskoči odsek

Zelenjavo pecite v za to namenjeni posodici
Zelenjavo ni pametno peči direktno na rešetki žara. Namesto tega jo raje specite v za to namenjeni posodici. Tako bo ostala okusna in sočna.
Prav tako je ne pecite skupaj z mesom, saj potrebuje drugačno temperaturo. Večina zelenjave se namreč speče hitreje in pri nižji temperaturi kot meso.
Prav tako je ne pecite skupaj z mesom, saj potrebuje drugačno temperaturo. Večina zelenjave se namreč speče hitreje in pri nižji temperaturi kot meso.
Preskoči odsek

Okus po dimu boste dobili s posodo za dimljenje
Ljubitelji okusa in vonja po dimu plinskemu žaru očitajo predvsem to, da ne ponuja pristnega okusa po dimu, a tudi med peko na plinskem žaru lahko poustvarite to priljubljeno aromo.
Nekateri proizvajalci žarov so plinski žar opremili tako z rešetko kot s posebno posodo, v katero lahko nasujete sekance, jo postavite na rešetko in tako poskrbite za aromo dima, vendar boste za pristni okus dima hrano morali pripravljati vsaj pol ure, da se ga zares navzame.
Nekateri proizvajalci žarov so plinski žar opremili tako z rešetko kot s posebno posodo, v katero lahko nasujete sekance, jo postavite na rešetko in tako poskrbite za aromo dima, vendar boste za pristni okus dima hrano morali pripravljati vsaj pol ure, da se ga zares navzame.
Preskoči odsek

Nikar ne pozabite zapreti jeklenke za plin!
Po peki nikar ne pozabite ugasniti jeklenke za plin. V nasprotnem primeru ne boste le vrgli kup denarja »skozi okno«, saj bo plin odtekal sam po sebi, ampak boste ustvarili celo nevarnost. Odprt plin in zaprti prostori namreč nikakor ne gredo skupaj.