Pekači

accessibility.listing.screenReader.filterbar

3 izdelkov

3 izdelkov
Število prikazanih izdelkov: 3 od 3

V Lesnini vas čaka velik nabor pekačev – tako tradicionalnih in klasičnih, kot so keramični pekači, glineni pekači ali pekači iz litega železa, kot tistih za pripravo posebnih jedi, kot so na primer pekači za torte in pekači za potico. Za pripravo različnih živil potrebujete namreč tudi različne vrste pekačev.

Kakšne pekače poznamo?

Pekače najpogosteje ločimo po materialu iz katerega so narejeni. Tako poznamo:
  • emajlirane pekače,
  • kovinske pekače,
  • litoželezne pekače,
  • steklene pekače,
  • keramične pekače
  • glinene pekače ter
  • pekače za pripravo posebnih vrst živil.
Sicer pa lahko ločimo tudi pekače z nizkim ali visokim robom ter takšne z ali brez pokrova.

Vsaka vrsta ima različne lastnosti in je primerna za pripravo različnih vrst živil. Izbira pravega pekača je tako ključna, če želite pri pripravi jedi zares zablesteti. Hkrati je zelo pomembno, da izberete kakovostne pekače, ki so primerni za peko pri temperaturah, pri katerih običajno pečete. Za pripravo večine živil namreč ne potrebujemo mnogo več kot 200 stopinj, kar prenese večina pekačev. Če želite peči pri višjih temperaturah, pa boste morali biti bolj izbirčni.

Da boste lažje izbrali pravi pekač zase, vam bomo na kratko predstavili posamezne vrste ter vam svetovali za katero vrsto hrane jih je najbolje uporabljati.

Emajlirani pekači

Emajlirani pekači so enostavni za vzdrževanje, njihova velika prednost je, da ne reagirajo s hrano, kar pomeni, da pri peki v njih na hrani ne bo ostal poseben priokus. Gre za antialergijske izdelke, saj so izredno gladki, tako se na njih ne morejo nabirati in razvijati razne bakterije. Dobro prevajajo temperaturo, zato bo peka enakomerna. Poleg tega pa se tudi počasi ohlajajo, zato bo hrana v njih ostala dlje časa topla. V emajliranih pekačih je živila mogoče peči pri izredno visokih temperaturah, tako lahko v njih pečete praktično vse vrste živil.

Kaj pa slabosti? Ker niso prosojni, med peko hrane ne boste mogli spremljati, kako se je živilo denimo speklo na dnu.

Če boste iskali emajliran pekač brez pokrova, preverite na primer emajliran pekač Clean enostavnega dizajna, primeren za pripravo sladic ali glavnih jedi. Ali pa denimo pekač s pokrovom Profi priznane blagovne znamke Riess. Primeren je za pripravo sladkih in slanih jedi.

Kovinski pekači

Kovinski pekači so manj vsestranski od emajliranih. Dobro prevajajo temperaturo, zato se hrana v njih speče enakomerno, predvsem pa ste lahko prepričani, da bo v njih na hrani nastala okusna skorjica.

Tovrstni pekači so bolj primerni za pripravo kruha in sladic, kot so piškoti, pite, kolači in torte, tako je tudi največ pekačev za torte narejenih prav iz kovine. Vseeno pa v njih lahko pripravite tudi nekatere slane jedi, kot denimo gratinirane jedi ali perutnino in druge mesne jedi.

V Lesnini boste našli pretežno kovinske pekače iz nerjavečega jekla. Preverite denimo vrhunsko blagovno znamko WMF ali pa prav tako izredno kakovostno blagovno znamko Fissler. Še posebej boste navdušeni nad linijo Original-profi Collection.

Tudi, če iščete posebne vrste pekačev, pokukajte med železne. Ljubitelje rib bo zagotovo zanimal Gefu pekač za ribo. Ljubitelje perutnine pa pekač iste blagovne znamke za piščanca.

Litoželezni pekači

Litoželezne pekače so uporabljale že naše babice, saj v njih zlahka pečemo in kuhamo pri zelo visokih temperaturah. Gre za debel material, s pomočjo katerega se toplota lepo razporedi skozi vso živilo, zato je peka v njih enakomerna. Res pa je, da med peko postanejo zelo vroči ter so običajno tudi nekoliko težji, zato je z njimi potrebno ravnati previdno.

Odlični so za peko in dušenje mesa, manj pa za pripravo sladic in drugih delikatnih jedi.

Ko boste iskali litoželezni pekač, preverite blagovno znamko Kela. Na voljo so emajlirani litoželezni pekači s pokrovom v različnih barvah. Pekač lahko uporabljate do temperature 300°C. Dobra možnost je tudi že omenjena blagovna znamka WMF, ki ponuja pekače v kombinaciji litega železa in nerjavečega jekla.

Stekleni pekači

Največja prednost steklenih pekačev je, da lahko hrano brez težav opazujete z vseh strani med celotnim procesom priprave, res pa je, da se steklo počasi segreva in dolgo zadržuje toploto, zato je lahko peka včasih neenakomerna. Tudi čiščenje ni povsem enostavno.

Idealni so za pripravo jedi, kot so musake, lazanje, zelenjavne jedi in podobno.

Med steklenimi pekači izbirajte blagovne znamke, kot so Homeware Profession, Leonardo in druge.

Keramični pekači

Keramični pekači so enostavni tako za uporabo kot za vzdrževanje. Temperatura se v njih lepo porazdeli, zato se lahko jedi pripravljajo počasi. Zadržijo tudi vlago, zato se okusi v jedeh, ki jih pripravljamo v njih, lahko lepo razvijejo. Njihova največja slabost pa je, da niso primerni za zelo visoke temperature.

Keramični pekači so najbolj primerni za pripravo različne vrste peciv in drugih sladic, še posebej muffinov in pit.

V Lesnini boste našli kakovostne keramične pekače različnih oblik in velikosti blagovne znamke Homeware Profession. Preverite tudi blagovno znamko Asa.

Glinene pekače ter pekače za torto in pekače za potico pa boste našli med pekači za pecivo.

Pogosta vprašanja

Katere vrste pekačev poznamo?
Pekače najpogosteje ločimo po materialu iz katerega so narejeni. Tako poznamo emajlirane, kovinske, litoželezne, steklene, keramične in glinene pekače ter pekače za pripravo posebnih vrst živil, kot so pekači za torte, pekači za potico ali pekači za ribe. Sicer pa lahko ločimo tudi pekače z nizkim ali visokim robom ter takšne z ali brez pokrova.

Katera vrsta pekača je najbolj vsestranska?
Emajlirani pekači. V njih je namreč mogoče živila peči tako pri nizkih in povprečnih kot pri izredno visokih temperaturah, hkrati pa tudi ne reagirajo s hrano, kar pomeni, da lahko v njih pripravljate praktično vse vrste živil.

Katera vrsta pekača je najprimernejša za peko peciva?
Keramični pekači so najbolj primerni za pripravo različne vrste peciv in drugih sladic, še posebej muffinov in pit. Peciva se lepo pečejo tudi v emajliranih in kovinskih pekačih.

Katera vrsta pekača je najprimernejša za specifične jedi, kot so na primer musake ali zelenjavne jedi?
Stekleni pekači. Idealni so za pripravo jedi, kot so musake, lazanje, zelenjavne jedi in podobno.

Kateri pekači so najprimernejši za peko mesa?
Za peko mesa so najbolj primerni litoželezni pekači, saj v njih zlahka pečemo in kuhamo pri zelo visokih temperaturah. Gre za debel material, s pomočjo katerega se toplota lepo razporedi skozi vso živilo, zato je peka v njih enakomerna. Dobra izbira so tudi drugi kovinski pekači.