Indukcija, plin ali steklokeramika: primerjava kuhalnih plošč
Katera kuhalna plošča najbolj ustreza mojemu načinu kuhanja? Vprašanje zahteva premislek o pomembni odločitvi, ki jo sprejmete, ko izbirate kuhalno ploščo za vgradni štedilnik. Tu so v ospredju energetska učinkovitost, reakcijski čas, varnost in udobje – z vami delimo pregled prednosti steklokeramičnih, plinskih in indukcijskih kuhalnih plošč.
Primerjava kuhalnih plošč

V zadnjem času prihajajo v ospredje tudi t. i. kombinirane kuhalne plošče. Gre za kombinacijo ogrevalnih površin, načeloma steklokeramičnih in plinskih.
Steklokeramična kuhalna plošča
Steklokeramične kuhalne plošče so ugodne, imajo ustrezno razmerje med ceno in zmogljivostjo ter omogočajo dober prenos toplote. Glede na velikost steklokeramičnih kuhalnih plošč sta na voljo posebno območje (grelna plošča ovalne oblike) in območje z razširitvijo, ki ga lahko prilagodimo velikosti lonca. Če radi veliko kuhate, strokovnjaki priporočajo izbiro energetsko učinkovite indukcijske kuhalne plošče.

Lastnosti izdelka:
- enostavna nega in čiščenje,
- kompatibilna plošča s skoraj vsakim loncem,
- cenovno ugodna izbira,
- varna uporaba.
- daljši čas segrevanja kot pri plinskih kuhalnih ploščah
OPOZORILO!
Steklokeramična plošča za segrevanje potrebuje več časa kot indukcijske ali plinske kuhalne plošče.
Plinska kuhalna plošča
Vrhunski in ljubiteljski kuharji ter gurmani so složni glede vgradnih kuhalnih plošč – če že, potem priporočajo plinsko kuhalno ploščo. S slednjo lahko namreč v nekaj sekundah uravnate toploto. Le s plinom se lahko zelo močno segreva in s tem ustvarja vrhunske jedi. Dandanes je indukcijska kuhalna plošča že odpravila številne slabosti električnih kuhalnih plošč – vendar je odločitev še vedno pogosto vprašanje osebnih preferenc. Plinska kuhalna plošča je glede na obratovalne stroške ugodnejša alternativa indukcijskim kuhalnim ploščam – a glavna pomanjkljivost je, da kuhate na odprtem ognju. Plinski štedilniki se po navadi uporabljajo, kadar je v kuhinji že priključek za plin.

Lastnosti izdelka:
- plošča je kompatibilna s skoraj vsakim loncem,
- cenovno ugodno kuhanje s plinom,
- hitro segrevanje plošče,
- minimalni reakcijski čas pri spreminjanju toplote,
- zahtevnejše čiščenje in morebitna nevarnost zaradi odprtega ognja.
OPOZORILO!
Plinska kuhalna plošča je zahtevnejša za čiščenje, obenem pa obstaja možnost nevarnosti zaradi odprtega ognja.
Indukcijska kuhalna plošča
Indukcijska kuhalna plošča je zelo priljubljena, saj se ponev in lonci na njej neposredno segrejejo in tako nudijo zelo dobro energetsko učinkovitost. Tudi hiter reakcijski čas pri spreminjanju toplote nudi številne prednosti pri pripravi jedi. Ena izmed prednosti je tudi ta, da se indukcijska kuhalna plošča ne segreva sama, temveč se segreva le dno posode ali ponve. S tem preprečite možnost opeklin na indukcijski kuhalni plošči, prav tako se na plošči ne more nič zažgati.
OPOZORILO!
Kuhalna plošča se lahko kljub temu segreje zaradi povratne toplote, ki jo oddaja dno posode ali ponve. Prav tako velja spomniti, da lonci s previsoko vsebnostjo aluminija niso primerni za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči – potrebujete posodo s feromagnetnim dnom.
OPOZORILO!
Kuhalna plošča se lahko kljub temu segreje zaradi povratne toplote, ki jo oddaja dno posode ali ponve. Prav tako velja spomniti, da lonci s previsoko vsebnostjo aluminija niso primerni za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči – potrebujete posodo s feromagnetnim dnom.

Lastnosti izdelka:
- energetska učinkovitost,+ energijska varčnost,+ minimalen čas segrevanja,
- minimalni reakcijski čas pri spreminjanju toplote,
- enostavno čiščenje,
- veliko različnih dizajnov,
- varna uporaba,
- ni primerno za vse lonce.
Nasvet svetovalca
Prava posoda za vašo indukcijsko kuhalno ploščo
Ali sta vaša ponev ali pa lonec primerna za kuhanje na indukcijski plošči lahko enostavno preverite tako, da držite magnet na dnu posode. Če se ta drži lonca, je posoda primerna za indukcijo.