€ 7,99
Peka kruha v štirih enostavnih korakih
Hrustljava skorjica in ob enem puhasta sredica: za to gurmansko doživetje potrebujete le nekaj sestavin in malo časa. Ni čudno, da je peka lastnega kruha trenutno v modi.
Kdor sam peče kruh, točno ve, katere sestavine so v njem. Z lastnimi rokami je oblikoval štruco, opazoval testo pri vzhajanju in ga poln pričakovanja vzel iz dišeče pečice. Peka lastnega kruha je torej doživetje za vse čute in vse bolj priljubljena dejavnost v kuhinjah. V resnici pa gre za mnogo manj zapleteno opravilo, kot se vam morda zdi. S preprostim receptom za kruh, pravimi pripomočki in z nekaj nasveti lahko namreč kruh spečete hitro in enostavno.
Kdor sam peče kruh, točno ve, katere sestavine so v njem. Z lastnimi rokami je oblikoval štruco, opazoval testo pri vzhajanju in ga poln pričakovanja vzel iz dišeče pečice. Peka lastnega kruha je torej doživetje za vse čute in vse bolj priljubljena dejavnost v kuhinjah. V resnici pa gre za mnogo manj zapleteno opravilo, kot se vam morda zdi. S preprostim receptom za kruh, pravimi pripomočki in z nekaj nasveti lahko namreč kruh spečete hitro in enostavno.

Sestavine za naš preprost recept za kruh:
- 500 g moke (npr. pirina, polnozrnata pirina, ržena)
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 jedilna žlica soli
- 5 g začimb za kruh (pripravljena mešanica ali koromač, kumina, koriander, janež itd.)
- 350 ml mlačne vode
- Po želji: 3–4 jušne žlice semen in jedrc (npr. bučna semena, sončnična semena, lanena semena, chia semena itd.), naribano korenje, oreščki, ovseni kosmiči, olive in še veliko več.
Specite si svoj kruh: v štirih korakih do popolne priprave

1. korak za peko kruha:
Kvas vmešamo v malo mlačne vode, dokler se ne raztopi. Dodamo vse preostale sestavine in s kuhalnico dobro premešamo. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo pustimo vzhajati na toplem vsaj 20 do 30 minut.
Nasvet: pečico segrejte na 35 °C, jo izklopite in nato v njej testo pustite, da vzhaja pod vlažno krpo.
Nasvet: pečico segrejte na 35 °C, jo izklopite in nato v njej testo pustite, da vzhaja pod vlažno krpo.

2. korak za peko kruha:
Medtem košaro za vzhajanje potresemo z moko. Vanjo položimo vzhajano testo in pokrijemo ter pustimo počivati na toplem še 15 do 20 minut.
Nasvet: če nimate košare za vzhajanje, lahko uporabite tudi pekač. To storite tako, da testo vzhajate v pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga v njem nato tudi spečete.
Nasvet: če nimate košare za vzhajanje, lahko uporabite tudi pekač. To storite tako, da testo vzhajate v pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga v njem nato tudi spečete.

3. korak za peko kruha:
Pečico segrejte na 210 °C (gretje zgoraj/spodaj). Po počivanju, testo vzemite iz košarice za vzhajanje in ga položite na rahlo naoljen pekač. Nato kruh pecite v segreti pečici približno 40 minut. Potrkajte po dnu kruha – če se sliši votlo, je pečen. V nasprotnem primeru pecite še nekaj minut.
Opozorilo: košarice za vzhajanje ne smete uporabljati za peko v pečici!
Nasvet: že med segrevanjem v pečico postavite posodo, primerno za pečico, napolnjeno z vodo – tako bo kruh še bolj hrustljav. Srečni lastniki parne pečice lahko kruh hrustljavo spečejo tudi v njej.
Opozorilo: košarice za vzhajanje ne smete uporabljati za peko v pečici!
Nasvet: že med segrevanjem v pečico postavite posodo, primerno za pečico, napolnjeno z vodo – tako bo kruh še bolj hrustljav. Srečni lastniki parne pečice lahko kruh hrustljavo spečejo tudi v njej.

4. korak za peko kruha:
Sveže pečen kruh pustimo na rešetki, da se popolnoma ohladi. Tako postane skorja še posebej hrustljava, kruh pa bo lažje rezati. Poleg tega ne bo splesnel tako hitro in lahko ga boste uživali dlje časa.
Nasvet: posebne škatle za kruh so idealne za pravilno shranjevanje vašega doma pečenega kruha. Zahvaljujoč prezračevalnim režam in posebnemu materialu je tam kruh odlično shranjen in ga lahko uživate dlje časa.
Nasvet: posebne škatle za kruh so idealne za pravilno shranjevanje vašega doma pečenega kruha. Zahvaljujoč prezračevalnim režam in posebnemu materialu je tam kruh odlično shranjen in ga lahko uživate dlje časa.
Peka kruha je preprostejša s pravimi pripomočki
Kdor se s peko kruha šele spoznava ali ima le redkokdaj čas za to, se običajno znajde z običajnimi pripomočki za peko, ki jih najdemo v vsaki kuhinji. Za prave ljubitelje kuhanja in strokovnjake pa je priporočljivo, da nadgradijo svoje pripomočke.
Košarice za vzhajanje ali posebni pekači za bagete in podobno olajšajo marsikateri delovni korak in zagotovijo popoln rezultat kot v profesionalni kuhinji. Tukaj vam pokažemo, kako enostavna je peka kruha s pravimi pripomočki.
Košarice za vzhajanje ali posebni pekači za bagete in podobno olajšajo marsikateri delovni korak in zagotovijo popoln rezultat kot v profesionalni kuhinji. Tukaj vam pokažemo, kako enostavna je peka kruha s pravimi pripomočki.
Izbrano za vas
Več izdelkovPreskoči odsek










redna cena € 27,99












redna cena € 17,99












Več izdelkov
SET PEKAČEV
Homeware
€ 36,99
PEKAČ Brot backen&mehr 1,4 l
Bohemia
€ 12,99
€ 34,99
€ 9,99
€ 6,99
€ 13,99
€ 17,99
€ 8,99
€ 9,99
PEKAČ
Leonardo
€ 17,99
Akcija
€ 39,99
€ 11,99
ŠTIRIKOTNI PEKAČ PRIMAL GLOSS COLLETION 40/28,5/7 cm
Berlinger Haus
€ 29,99
€ 13,99
ŠTIRIKOTNI PEKAČ
Berlinger Haus
€ 29,99
€ 42,99
€ 29,99
€ 12,99
€ 11,99
Akcija
€ 44,99
€ 39,99
PEKAČ Inspiration 26 cm
Kaiser
€ 20,99
PEKAČ
LEKUE
€ 21,99
PEKAČ Brot backen&mehr 2 l
Bohemia
€ 14,99
PEKAČ APPOLIA BAKER SATIN BLACK
Peugeot
€ 79,99
PEKAČ
LEKUE
€ 17,99
PEKAČ APPOLIA BAKER 30/3,5 cm
Peugeot
€ 54,99
Podarjanje domačega kruha
Domači izdelki so vedno dobro sprejeti – to velja tudi za doma pečen kruh.
In to ima celo tradicijo. Kruh in sol marsikje veljata za blagoslovljeno darilo, podarjata pa se predvsem ob vselitvi. Kruh lahko še posebej stilsko zapakirate tako, da ga zavijete v peki papir in ovijete z vrvico naravne barve. Za dodatno dekoracijo v pentljo dajte vejico rožmarina.
Želimo vam veliko sreče in veselja pri peki kruha!
In to ima celo tradicijo. Kruh in sol marsikje veljata za blagoslovljeno darilo, podarjata pa se predvsem ob vselitvi. Kruh lahko še posebej stilsko zapakirate tako, da ga zavijete v peki papir in ovijete z vrvico naravne barve. Za dodatno dekoracijo v pentljo dajte vejico rožmarina.
Želimo vam veliko sreče in veselja pri peki kruha!