Katera posoda je primerna za različne vrste štedilnikov

Katera posoda je primerna za različne vrste štedilnikov
Vsaka vrsta kuhalne plošče ima določene lastnosti. Za indukcijski štedilnik mora imeti posoda magnetno dno, medtem ko so za zgolj steklokeramično kuhalno ploščo brez indukcije načeloma primerni vsi lonci in ponve. Pri plinskih štedilnikih pa je pomembno, da se lahko posodo segreje na visoko temperaturo.
Preskoči odsek
Primerno za indukcijsko kuhalno ploščo

Primerno za indukcijsko kuhalno ploščo

Pri nakupu ponev in loncev za indukcijsko kuhalno ploščo je treba paziti na to, da imajo ti magnetno dno in da to dno v celoti leži na indukcijski kuhalni coni, se pravi, da je povsem ravno. Le tako se lonce in ponve lahko segreje.

Pri nakupu bodite pozorni na simbol za indukcijsko kuhalno ploščo na embalaži posode, da bo ta res kompatibilna. Samo ponve in lonci, ki imajo ta simbol na svoji embalaži, so primerni za indukcijski štedilnik.
Primerno za plinski štedilnik

Primerno za plinski štedilnik

Za kuhanje na odprtem plamenu so primerni lonci in ponve, ki jim visoke temperature ne morejo do živega. Idealni so materiali, kot so lito železo, aluminij, nerjaveče jeklo in tradicionalne železne ponve. Ponve s teflonskim premazom niso primerne za plinske štedilnike, ker ti premazi niso primerni za temperature nad 250 °C. Namesto tega uporabite posodo s keramičnim premazom.

V primerjavi z indukcijskimi in steklokeramičnimi kuhalnimi ploščami, imajo plinski štedilniki to prednost, da je lahko dno pri loncih in ponvah tudi nekoliko neravno.
Primerno za steklokeramično kuhalno ploščo

Primerno za steklokeramično kuhalno ploščo

Kdor v svoji kuhinji stavi na klasično steklokeramično kuhalno ploščo, je pri izbiri ponev in loncev lahko zelo fleksibilen. Kar se tiče materiala, omejitev skorajda ni. Kljub temu pazite, da lonci in ponve pokrijejo kuhalno cono in da njihovo dno, tako kot pri indukcijski kuhalni plošči, v celoti leži na steklokeramični površini, oziroma da ni neravno. Že pri enem centimetru nepokrite površine se lahko namreč izgubi do 30 odstotkov energije, prevajanje toplote na kuhinjsko posodo pa ne poteka optimalno.