Primerjava nerjavečega jekla, keramike in ostalih materialov
Kateri material je najbolj ustrezen za določen namen? Spoznajte najpomembnejše materiale za lonce in ponve in poiščite posodo, ki bo ustrezala vašim potrebam v kuhinji. Da vam bo kuhanje v veselje!

Robustno nerjaveče jeklo in aluminij
Kakovostne ponve in lonci iz nerjavečega jekla imajo trislojno sestavo, ki spominja na sendvič. Tako se optimalno izrabi elektromagnetne lastnosti železa (primerno za indukcijo), obstojnost nerjavečega jekla in odlično toplotno prevodnost aluminija.
Ponve iz čistega aluminija so cenovno zelo ugodne, vendar jih priporočamo zgolj začetnikom. Za redno kuhanje pa je bolj primerna kakovostna kuhinjska posoda iz nerjavečega jekla. Njene prednosti so, da je:
Ponve iz čistega aluminija so cenovno zelo ugodne, vendar jih priporočamo zgolj začetnikom. Za redno kuhanje pa je bolj primerna kakovostna kuhinjska posoda iz nerjavečega jekla. Njene prednosti so, da je:
- robustna in enostavna za nego,
- odporna na praske in obstojna na vročino,
- dobro toplotno prevodna zaradi triplastne sestave,
- nenazadnje pa so ponve iz aluminija cenovno ugodna možnost za prvo kuhinjo.

Rustikalno lito železo
Lito železo je že od nekdaj med najbolj priljubljenimi materiali za ponve in lonce. Še posebej priljubljeno je lito železo pri pekačih, saj poskrbi za nezamenljiv okus pečenih jedi. Pravi razvoj okusov omogoči šele edinstvena patina iz nad dimno točko pregrete maščobe, ki se nato sama razvija z večkratno uporabo loncev in ponev iz litega železa.
Kuhinjska posoda iz litega železa je primerna za vsako vrsto štedilnika, vendar zaradi svoje izredno dobre obstojnosti na vročino prepriča predvsem pri uporabi na plinskem štedilniku. Vsekakor pa rabi kuhinjska posoda iz litega železa nekoliko več nege, ker se je ne da čistiti v pomivalnem stroju, saj v nasprotnem primeru lahko zarjavi.
Kuhinjska posoda iz litega železa je primerna za vsako vrsto štedilnika, vendar zaradi svoje izredno dobre obstojnosti na vročino prepriča predvsem pri uporabi na plinskem štedilniku. Vsekakor pa rabi kuhinjska posoda iz litega železa nekoliko več nege, ker se je ne da čistiti v pomivalnem stroju, saj v nasprotnem primeru lahko zarjavi.
- Lita posoda prinaša nezamenljiv okus.
- Izredno je obstojna na vročino.
- Lito železo ni primerno za pomivanje v pomivalnem stroju.

Keramika s premazom in PTFE
Vsak, ki rad kuha z le malo olja in masla, pri kuhanju gotovo polaga svoje zaupanje v ponve in lonce s premazom. Kuhinjska posoda s premazom PTFE, ki je bolje poznan kot teflon ali Ilag, je idealna za nežno pečenje zelenjave, rib in jajčnih jedi.
Za hitro začetno pečenje na visoki temperaturi, na primer zrezkov, ponve s premazom PTFE niso primerne, saj premaz zdrži le temperature do 250 °C. Kuhinjsko posodo s keramičnim premazom pa se lahko segreje do 400 °C, ne da bi pri tem izgubila kakovost. Poleg tega je tudi občutno robustnejša in manj občutljiva na mehanske obremenitve, ki jih predstavljajo kuhinjski pripomočki in pribor. Čiščenje kuhinjske posode s premazom je zelo enostavno, saj se jedi nanjo ne primejo.
Kuhinjska posoda s keramičnim premazom ima veliko prednosti.
Za hitro začetno pečenje na visoki temperaturi, na primer zrezkov, ponve s premazom PTFE niso primerne, saj premaz zdrži le temperature do 250 °C. Kuhinjsko posodo s keramičnim premazom pa se lahko segreje do 400 °C, ne da bi pri tem izgubila kakovost. Poleg tega je tudi občutno robustnejša in manj občutljiva na mehanske obremenitve, ki jih predstavljajo kuhinjski pripomočki in pribor. Čiščenje kuhinjske posode s premazom je zelo enostavno, saj se jedi nanjo ne primejo.
Kuhinjska posoda s keramičnim premazom ima veliko prednosti.
- Omogoča kuhanje z malo maščobe.
- Enostavna je za vzdrževanje.
- Keramični premaz se lahko segreje do 400 °C.
- Keramika je izredno odporna na praske.

Obstojen emajl ali Silargan
Lonci in ponve z emajlom, ki je poznan tudi pod imenom blagovne znamke Silargan, vas bodo prepričali z obstojnostjo na vročino in z robustnostjo. Poleg tega imajo zaprto površino brez luknjic in so do 100-odstotno brez niklja, kar je še posebej pomembno za alergike.
Ponve in lonci z emajlom so primerni za vse vrste štedilnikov. Emajlirana kuhinjska posoda se odlikuje z dolgo življenjsko dobo in odpornostjo na vročino do več kot 400 °C, saj se prevleka ne more odluščiti. Emajl je docela odporen na praske in udarce, zaradi česar je prevleka iz emajla skorajda neuničljiva. Emajlirani lonci in ponve so zato optimalni za pečice. Poleg tega se lahko emajlirano kuhinjsko posodo brez težav očisti v pomivalnem stroju.
Prednosti emajla:
Ponve in lonci z emajlom so primerni za vse vrste štedilnikov. Emajlirana kuhinjska posoda se odlikuje z dolgo življenjsko dobo in odpornostjo na vročino do več kot 400 °C, saj se prevleka ne more odluščiti. Emajl je docela odporen na praske in udarce, zaradi česar je prevleka iz emajla skorajda neuničljiva. Emajlirani lonci in ponve so zato optimalni za pečice. Poleg tega se lahko emajlirano kuhinjsko posodo brez težav očisti v pomivalnem stroju.
Prednosti emajla:
- je robusten,
- izredno je obstojen na vročino,
- primeren je za pomivanje v pomivalnem stroju,
- idealen je za tiste, ki so alergični na nikelj,
- prav tako je idealen za uporabo v pečici.
Nadaljnji nasveti pri izbiri materiala

Varni ročaji
Klasična materiala za ročaje sta umetna masa in nerjaveče jeklo. Oba materiala imata svoje prednosti, ki se lahko izrazijo v skladu z namenom uporabe. Ročaji iz umetne mase ne postanejo tako vroči kot njihovi ekvivalenti iz nerjavečega jekla, so pa zato ročaji iz nerjavečega jekla bolj obstojni na vročino in prenesejo tudi visoke temperature v pečici. Pri nakupu ponev bodite vsekakor pozorni na navedbe glede obstojnosti ročajev na vročino.

Pokrov
Večina pokrovov je narejena iz varnostnega stekla, ki ne poči, ko pade na tla. Vendar ni vsak pokrov odporen na visoke temperature v pečici. Pri nakupu novega pokrova bodite zato pozorni na ustrezne informacije o izdelku. Pokrovi iz nerjavečega jekla so – nasprotno - povsem neobčutljivi na vročino, tako jih lahko brez pomisleka uporabite tudi pri višji temperaturi.
Ustrezna velikost
Pri pečenju in kuhanju je pomembna tudi velikost. Premajhna ponev je enako nepraktična, kot je prevelika ponev nerodna za uporabo in energijsko potratna. Pri nakupu novih ponev za svoj dom pazite, da boste izbrali prave velikosti:
- malo ponev za jajčne jedi ter
- veliko družinsko ponev s premerom do 32 cm za goveje rulade, zelenjavne curryje ali raguje.