Vse skrivnosti uporabe in nege kuhinjskih nožev

Noži hero
Kuhinjski nož je nepogrešljiv element vsake prave kuhinje. Konec koncev tudi svetovno znani chefi želijo kuhati le s svojimi noži. Da bi bil nož tudi vaš dober spremljevalec v kuhinji, je pomembno, da izberete pravega. Vsak nož ima namreč svoje karakteristike in posebnosti, ki jih je vredno poznati, če želite, da bi vam dejansko pomagal ustvarjati okusne kulinarične specialitete.

V vodiču, ki smo ga pripravili za vas, boste lahko prebrali, kako so kuhinjski noži zgrajeni. Hkrati pa smo vam predstavili različne vrste nožev in njihovo uporabo ter vas opozorili na to, kako je zanje potrebno skrbeti. 

Kako je nož sestavljen?

Da bi lahko izbrali kuhinjski nož, ki vam bo najbolj pisan na kožo, je najprej potrebno vedeti, kako je ta sestavljen. 

Elementi, ki sestavljajo nož, so:
  • rezilo,
  • konica,
  • rob,
  • vrh roba,
  • hrbtenica,
  • peta in
  • ročaj.  
Rezilo je osnovni del noža, saj z njim režemo. Rezila nožev med seboj razlikujemo glede na to, koliko so dolga, kako so oblikovana in kakšna je njihova trdota. 

Konica se nahaja na koncu rezila, na točki, ki povezuje hrbtenico in rob. Z njo živila prebadamo, kar je še posebej pomembno, ko se lotimo izkoščevanja. 

Rob noža je najbolj oster del rezila. Predstavlja točko, kjer se združita obe stranici rezila in poteka po celotni dolžini noža. Ta del je pri kuhanju najpogosteje namenjen sekljanju in rezanju. Njegov vrh pa uporabljamo, ko se lotimo bolj natančnega rezanja. 

Hrbtenica se nahaja tako rekoč nasproti rezila in teče vse do ročaja. Z držanjem hrbtenice lahko poskrbimo, da je nož bolj stabilen. Stabilnost je sicer potrebna za fino sekljanje. Lahko pa z držanjem hrbtenice povečamo tudi moč rezanja. Bolj debela kot je, bolj je primerna za rezanje trših živil. Nož za sekanje ima tako debelejšo hrbtenico, medtem ko ima tisti, ki je namenjen filiranju, tanjšo. 

Peta se nahaja na delu rezila, ki je najbližje ročaju. Ravno na tej točki je naša kontrola lahko največja, če se nanjo naslonimo. 

Ročaj pa je pravzaprav enako pomemben kot rezilo. Oblikovan mora biti ergonomično, s čimer poskrbimo za dober oprijem.  

Vsak del kuhinjskega noža ima torej posebno nalogo in pri izbiri pravega moramo biti pozorni tudi na ostale elemente, ne le na rezilo. 
Različne vrste kuhinjskih nožev

Različne vrste kuhinjskih nožev za različna kuhinjska opravila

Noži se ne razlikujejo le glede na vrsto rezila, temveč tudi glede na vrsto materiala, iz katerega so izdelani, tipa rezila in tipa ročaja. Šele, ko poznamo vse omenjene lastnosti kuhinjskega noža, vemo, o kakšnem tipu le-tega govorimo. 

Različni tipi rezil

Poznamo več tipov rezil, ki vplivajo na to, za kateri tip kuhinjskega noža gre. To so:
  • ravno rezilo,
  • valovito rezilo,
  • vdrto rezilo in 
  • fleksibilno rezilo.
Noži z ravnimi rezili so najpogostejši. Takšna vrsta rezila je ostra, njegova debelina pa se zmanjšuje od hrbtenice proti robu. Z njim delamo gladke in čiste reze. V to skupino spadata, denimo, klasični kuhinjski nož in nož za čiščenje zelenjave.

Valovito rezilo po vsej dolžini sestavljajo zobci. Le-ti brez težav prodrejo skozi zunanjo skorjo ali kožo, rezilo pa ostaja ostro dlje časa. Takšen nož je, na primer, nož za kruh.  

Noži z vdrtim rezilom imajo na obeh straneh rezila votle predele. Vdolbine poskrbijo, da med živilom in nožem nastane zračni prostor, zato se hrana med rezanjem na nož ne prime. Uporabljamo jih za rezanje perutnine, šunke, pršuta itd..

Fleksibilno rezilo je nekoliko bolj upogljivo, zato pride prav pri filiranju in ločevanju mesa od kosti. Lahko ga uporabljamo tudi za oblikovanje med rezanjem.   

Različni tipi ročajev

Univerzalni nož INCA
Z ročaji smo med rezanjem najpogosteje v stiku, zato je še kako pomembno, kakšnega izberemo. Na voljo so tri vrste ročajev. 
  • leseni ročaji,
  • ročaji iz nerjavečega jekla,
  • plastični ročaji.
Leseni ročaji, ki imajo po eni strani nekoliko bolj prestižen pridih, po drugi pa bolj domačnega, a so ponekod v gostinstvu prepovedani. Les ima namreč luknjice, v katerih se lahko nabirajo bakterije in ostanki. Nožev z lesenimi ročaji ne smemo prati v pomivalnem stroju.

Ročaji iz nerjavečega jekla, ki so enostavni za vzdrževanje in čiščenje. Trpežni so in priročni, a imajo, ko pridejo v stik z vodo, slabši oprijem, saj začnejo drseti iz roke.

Plastični ročaji, ki so danes najbolj razširjeni, saj so enostavni za vzdrževanje in jih lahko peremo tudi v pomivalnih strojih. Prav tako omogočajo dober oprijem. 

Tipi kuhinjskih nožev glede na material

Nož za kruh REPTILE
Po materialu načeloma ločimo tri tipe kuhinjskih nožev:
  • klasične jeklene kuhinjske nože, 
  • keramične kuhinjske nože.
Klasični jekleni kuhinjski noži so najpogostejši v domačih gospodinjstvih. Robustni so in trdoživi, brusimo jih lahko tudi sami, bolje pa je, da jih ne peremo v pomivalnem stroju.  

Keramični kuhinjski noži so izdelani iz cirkonijevega prahu in so izjemno ostri. Primerni so tako za uporabo ljubiteljev kot profesionalcev, z njimi pa ne smemo rezati zamrznjenih živil in kosti, saj so sorazmerno krhki. Ne brusimo jih sami. Posebno priljubljeni so zaradi dejstva, da so na voljo v številnih zanimivih barvnih izvedbah. 
Noži

Glavni tipi kuhinjskih nožev

Ko upoštevamo vse ostale dele noža in jih povežemo med seboj, pridemo do vrst oz. različnih tipov nožev, ki jih v gospodinjstvu potrebujemo.

Klasični kuhinjski nož je univerzalni nož, ki ga uporabljamo za vse vrste sekljanja in rezanja. Je masiven, dolžina njegovega rezila pa je 15 do 30 cm. Uporabljamo ga tako, da roko med uporabo zibamo in ga ne dvigujemo od podlage. Z njim lahko režemo skoraj vse vrste živil, ni pa dobro, da z njim režemo večje kose mesa ali zmrznjene izdelke. Prav tako ni najboljša izbira, ko se lotimo posebnih kuharskih tehnik rezanja.

Santoku nož je nekoliko manjši od klasičnega, a ima podobno obliko. Lahko ga uporabljamo tudi za bolj prefinjene tehnike rezanja, saj ga lahko dvigujemo od podlage. Dober santoku nož je ergonomsko oblikovan in enostaven za uporabo, saj ne drsi in nudi dober oprijem.

Nož za zelenjavo po obliki nekoliko spominja na manjšo podolgovato sekiro, saj nima konice. Pomaga nam pri finem rezanju zelenjave, kot so tehnike julienne (tanki trakci), brunoise (kocke 2-3 mm), allumette (rezine oblike kvadra 3×3 mm in dolžine 5 cm) in druge. Dober nož za zelenjavo je lahek, tanek in oster.

Sekač drugače imenujemo tudi skirca, saj ima podobno obliko, kot sekira. Namenjen je rezanju večjih kosov mesa, tudi zamrznjenih. Kakovostni sekač je ergonomsko zasnovan, tako da ga lažje držimo v roki, in je težji od ostalih nožev. 
Preskoči odsek
Nož za rezanje je ožji in daljši od klasičnega kuhinjskega noža. Dober nož za rezanje ima ozko in tanko rezilo, zaključuje pa se z zelo koničasto konico. Njegova dolžina mora biti daljša od kosa živila, ki ga z njim želimo odrezati. 

Nož za kruh ima zobce, ki ostanejo ostri, in lahko z lahkoto prežaga zunanji trši del. Z njim v resnici lahko režemo mnogo več kot kruh. Tudi nekatere vrste sadja, paradižnik, suhomesnate izdelke in pekovske izdelke. Dober nož za kruh je relativno dolg in lahek. 

Univerzalni nož je manjši nož z ravnim rezilom, ki ga lahko uporabljamo za različne vrste živil. Je manjši in agilnejši od klasičnega kuhinjskega noža, zato je namenjen rezanju in lupljenju manjših živil.

Nož za čiščenje zelenjave je majhen in ga uporabljamo za bolj natančna opravila. Z njim lahko sekljamo tudi zelišča, lupimo zelenjavo in tako dalje. 
Set kuhinjskih nožev

Najboljša izbira je set kuhinjskih nožev

Že v pregledu različnih vrst nožev, ki smo ga pripravili zgoraj, lahko vidite, da jih obstaja ogromno različnih vrst. Poleg teh pa poznamo še več drugih vrst nožev, ki se v kuhinji morda uporabljajo nekoliko redkeje. 

Svetujemo vam, da si iskanje primernih nožev olajšate in raje kupite set kuhinjskih nožev. Set nožev bo vseboval vse vrste kuhinjskih nožev, ki jih boste potrebovali, hkrati pa bodo vsi tudi na kupu, zato jih ne boste iskali po predalih. Popoln set nožev bo tisti, v katerem bodo kakovostni noži in jih bo toliko, kot jih potrebujete vi. 

Kuhinjski noži kot darilo

Lepo zavit set kuhinjskih nožev je lahko čudovito darilo za kuharske navdušence ali žar entuziaste. Čeprav imajo noži kot darilo na prvi pogled morda nekoliko bolj možat pridih, se jih bodo zelo razveselile tudi ženske, ki cenijo užitek ob gladkem rezu ostrine novega noža.
Brusilci za nože

Kako skrbeti za kuhinjske nože?

Kakovostne kuhinjske nože, namesto v pomivalnem stroju, kjer bi lahko izgubili ostrino ali se poškodovali, takoj po uporabi raje operite na roke ter jih rahlo osušite s krpo. Najbolje je, da za pranje uporabljate rahlo vročo ali mlačno vodo. 

Nože redno brusite, če tip noža to dovoljuje, saj so nabrušeni noži veliko bolj varni in ne le učinkovitejši. Topi noži namreč radi zdrsnejo iz roke in poškodujejo uporabnika. Strokovnjaki priporočajo brušenje enkrat tedensko. Nože lahko v večini nabrusite sami, le pri nazobčanih in nekaterih drugih posebnih vrstah nožev brušenje raje prepustite strokovnjakom. 

Zelo pomembno je, da nože pravilno shranjujete, saj bi drugače lahko otopeli ali se kako drugače poškodovali. Najbolje je, da jih shranite v stojalu za nože. Tudi zaradi tega je nakup seta nožev dobra izbira, saj z njim običajno dobimo tudi stojalo. Drugi primerni alternativi sta še shranjevanje v predalu za nože v kuhinjskem predalu ali na steni, na magnetnem stojalu.

Prav tako ne pozabite, da je živila vedno najboljše rezati na deskah za rezanje ali drugih podlagah, saj bi se sicer nož lahko skrhal ali poškodoval. 
Deska za rezanje

Katero desko za rezanje izbrati?

Ob rabi primernega kuhinjskega noža je pomembna tudi deska za rezanje. Več pozornosti namenite predvsem materialu iz katerega je izdelana.  

Do nožev in njihove dolgotrajne ostrine so najbolj prijazne lesene deske, vendar so te precej občutljive, zato jih je dobro prati na roke ter jih po pranju hitro osušiti. Primerna izbira so tudi deske iz bambusa ali plastike. Omenjena materiala sta namreč najbolj odporna na vlago, hkrati pa preprečujeta zdrs nožev. Steklene in kovinske deske pa raje uporabite samo za serviranje. 

Bi bili radi obveščeni o novostih, akcijah in ugodnostih?