Noži

accessibility.listing.screenReader.filterbar

343 izdelkov

343 izdelkov
Število prikazanih izdelkov: 60 od 343

Noži so nepogrešljivi v prav vsaki kuhinji. Brez njih si enostavno ne moremo predstavljati vsakdana. Res pa je, da obstaja veliko vrst kuhinjskih nožev – izbiramo lahko tako med različnimi oblikami nožev kot med različnimi blagovnimi znamkami.

Enostavnega odgovora na vprašanje, kateri so najboljši kuhinjski noži, torej ni, saj se ta razlikuje glede na potrebe in okus. Preden se odločimo za nakup katerega koli noža pa moramo najprej vedeti za kaj ga sploh nameravamo uporabljati.

V grobem bi lahko rekli, da kuhinjske nože razlikujemo glede na njihovo:
  • rezilo, ki je lahko ravno, valovito, vdrto ali fleksibilno;
  • tip ročaja, ki je lahko lesen, kovinski ali iz umetne mase in
  • material iz katerega je nož narejen: iz nerjavečega jekla, keramike ali damaščanskega jekla.
Prav te karakteristike posameznega kuhinjskega noža vplivajo na to, za katero vrsto noža gre. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Kateri so glavni tipi kuhinjskih nožev?

Najboljši kuhinjski noži so narejeni iz kakovostnih materialov, imajo ergonomično zasnovan ročaj, ki ga z lahkoto varno in udobno držimo v rokah, ter so dovolj ostri za opravilo, ki ga z njimi želimo opraviti. Vrhunski blagovni znamki, v sklopu katerih boste našli visoko kakovostne nože različnih tipov, sta WMF in Samura.

Kuhinjski noži WMF so precej dobro poznani, saj je omenjena blagovna znamka med našimi kupci zelo priljubljena. Vse od ustanovitve podjetja leta 1853 blagovna znamka predstavlja visokokakovostne pripomočke za kuho in kuhinjo ter se ponaša z nazivom kakovosti “Izdelano v Nemčiji”.

Blagovna znamka Samura pa je nastala leta 2003 in predstavlja nekakšen kompromis med japonsko tradicijo in evropskimi inovacijami. Njihovi kuhinjski noži so tako zelo natančni, lepo oblikovani in ostri, kar sicer pripisujemo japonskim nožem, japonske karakteristike pa so združili z evropsko kakovostjo. Več o blagovni znamki si lahko preberete tukaj.

V grobem lahko rečemo, da poznamo 8 osnovnih tipov kuhinjskih nožev:
  • klasični kuhinjski nož,
  • santoku nož,
  • nož za zelenjavo,
  • sekač,
  • nož za rezanje,
  • nož za kruh,
  • univerzalni nož in
  • nož za čiščenje zelenjave.
Poznamo tudi druge, posebne vrste kuhinjskih nožev, ki so vezani na posamezno kuhinjsko opravilo. Recimo nož za rezanje sira, lupilnik za zelenjavo, strgalniki, nož za mazanje in podobno.

Seveda pa poznamo tudi zelo specifične kuhinjske nože, ki jih potrebujejo predvsem kulinarični guruji, kot sta nož za filetiranje; npr. SAMURA: Nož za filetiranje MO-V, ki ga lahko uporabljate za enostavno filetiranje rib in mesa; ali Samura nož za izkoščiščevanje, s katerim boste lahko enostavno izkoščičili piščanca ali kakšen drug kos mesa.

Karakteristike in uporabnost različnih tipov nožev

Klasične kuhinjske nože uporabljamo kot univerzalne nože. Z njimi sekljamo in režemo skoraj vse vrste živil, izogniti se moramo le rezanju večjih kosov mesa in zamrznjenih izdelkov. Gre za masivni nož, z rezilom dolgim 15 do 30 cm.

Poleg že omenjenih blagovnih znamk – WMF in Samura, preverite na primer tudi blagovni znamki Fiskars in Homeware Profession.
Santoku nož je malce manjši od klasičnega, vendar ima podobno obliko. Ker z njim lahko upravljamo tudi tako, da ga dvigujemo od podlage, ga lahko uporabljamo tudi za posebne tehnike rezanja.

Znotraj blagovnih znamk WMF in Santoku boste našli veliko različnih santoku nožev vrhunske kakovosti, dobra izbira pa so tudi na primer santoku noži Fiskars in BergHOFF.

Nož za zelenjavo je podoben podolgovati sekiri, saj je brez konice. Uporabljamo ga za fino rezanje zelenjave, kot so tehnike julienne, brunoise in druge. Je lahek, tanek in oster. Izberite denimo blagovni znamki Homeware Profession ali Gefu.

Sekač je še en kuhinjski nož, ki je podoben sekiri. Z njim režemo večje kose mesa, uporaben pa je tudi pri zmrznjenih živilih. Gre za precej težek kuhinjski nož. Preverite na primer blagovno znamko Sambonet.

Nož za rezanje je podoben klasičnemu kuhinjskemu nožu, le da je ožji in daljši ter ima zelo koničasto konico. Po dolžini mora biti daljši od živila, ki ga z njim obdelujemo. Takšne nože boste našli znotraj različnih blagovnih znamk.

Nož za kruh ali žagica ima zelo prepoznavno obliko, ima namreč trde zobce s katerimi lahko z lahkoto prerežemo tršo skorjo, ki obdaja sredico kruha. Z njim lahko poleg kruha in pekovskih izdelkov režemo tudi nekatere vrste sadja, paradižnik, celo suhomesnate izdelke. Poleg že omenjenih znamk lahko izberete na primer tudi nož za kruh Royal, solidne kakovosti in ugodne cene.

Univerzalni nož je manjši in ima ravno rezilo. Z njim režemo različne vrste živil, uporabljamo ga lahko tudi za lupljenje. Tudi tovrstne kuhinjske nože ponujajo številne blagovne znamke.

Nož za čiščenje zelenjave je majhen in primeren za natančno rezanje. Primeren je tudi za sekljanje zelišč in lupljenje živil. Poleg že omenjenih blagovnih znamk preverite tudi visoko kakovostno znamko Fiskars ali kar se tiče nožev nekoliko ugodnejšo blagovno znamko Gefu.

Japonski noži: vrhunski in lepi

Japonski noži tudi v Sloveniji zadnje čase pridobivajo na popularnosti, saj so izjemno natančni, zelo ostri in čudovito oblikovani. Nekaj posebnega so tudi za to, ker se pri njihovem oblikovanju uporabljajo tehnike oblikovanja, ki so jih nekoč uporabljali za kovanje samurajskih mečev. Narejeni so iz damaščanskega jekla, zato so ostri in trpežni, na voljo pa so v različnih oblikah.

Japonske nože boste v Lesnini našli znotraj že omenjene blagovne znamke Samura.

Kako skrbeti za kuhinjske nože?

Da vam bodo kuhinjski noži dolgo služili in bodo obdržali svojo kakovost, jih raje pomivajte na roke kot v pomivalnem stroju in jih pred shranjevanjem osušite z mehko krpo. Redno jih brusite in jih pravilno shranjujte, npr. v stojalu za nože. Uporabljajte jih na deskah za rezanje in poskrbite, da boste za posamezno živilo izbrali nož, ki je namenjen rezanju le-tega.

Pogosta vprašanja

Katere tipe kuhinjskih nožev poznamo?
V grobem lahko rečemo, da poznamo 8 osnovnih tipov kuhinjskih nožev: klasični kuhinjski nož, santoku nož, nož za zelenjavo, sekač, nož za rezanje, nož za kruh, univerzalni nož in nož za čiščenje zelenjave. Poznamo pa tudi druge, posebne vrste kuhinjskih nožev, ki so vezani na posamezno kuhinjsko opravilo.

Katere tipe nožev moramo imeti v kuhinji?
Najbolje je, če imamo vseh 8 osnovnih tipov nožev. Če si tega ne morem privoščiti, pa je morda najpomembnejše, da imamo klasični kuhinjski nož, univerzalni nož, nož za kruh in sekač.

Zakaj so japonski noži tako posebni?
So izjemno natančni, zelo ostri in čudovito oblikovani. Narejeni so iz damaščanskega jekla, zato so ostri in trpežni, na voljo pa so v različnih oblikah.

Kakšni so najboljši kuhinjski noži?
Najboljši kuhinjski noži so narejeni iz kakovostnih materialov, imajo ergonomično zasnovan ročaj, ki ga z lahkoto varno in udobno držimo v rokah, ter so dovolj ostri za opravilo, ki ga z njimi želimo opraviti. Vrhunski blagovni znamki, v sklopu katerih boste našli visoko kakovostne nože različnih tipov, sta WMF in Samura.

Kako moramo nože vzdrževati?
Da vam bodo kuhinjski noži dolgo služili in bodo obdržali svojo kakovost, jih raje perite na roke kot v pomivalnem stroju in jih pred shranjevanjem osušite z mehko krpo. Redno jih brusite in jih pravilno shranjujte, npr. v stojalu za nože. Uporabljajte jih na deskah za rezanje in poskrbite, da boste za posamezno živilo izbrali nož, ki je namenjen rezanju le-tega.